Архів
П’ятниця,
10 грудня 2021 року

№ 91 (19939)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці»
Василь ПІДДУБНЯК.

Малюнки
Анатолія ВАСИЛЕНКА.


Версія для друку          До списку статтей

Чому не сплю ночами

Пилип ЮРИК. м. Запоріжжя.

Ні, що не казали б історики, а при однопартійній, хай і тоталітарній, системі таки жилося легше! Я тоді ще дошкільням був, а пам’ятаю, що мої батьки ні про що не журилися. Розбився літак, зазнав катастрофи поїзд — ніхто про це анічичирк. Хтось гранату кинув першому секретареві обкому під колеса машини, хтось тухлими яйцями його закидав — знову ніхто нічого не знає. Кого вбили, кого зґвалтували — можна було довідатися хіба що із забугорних радіоголосів. Хто ж не мав гарного приймача — почувався щасливою людиною. Ввімкнеш «брехунця», а там — виконання та перевиконання, успіхи та перемоги. Хіба що в черзі злі язики теревенили, що не так воно все добре. Але для них існували певні люди, які вели потрібні бесіди, не допомагало — відправляли куди-небудь, щоб не були такими розумними... Одне слово, живи собі та радій, як телятко зеленій кукурудзі!

А що ж тепер? Телевізор — про вбивства. Газети — про зґвалтування. Радіо — про тероризм. Журнали — про секс. Усі разом — про розмову президента з мінським дияволом!

Он Петя Півторакожуха начитався про «голубих», сьорбнув сивухи й вирішив дільничному нашої ОТГ в любові зізнатися. Той насилу відбився, застосувавши, як тепер пишуть, табельну зброю. Нині Петрик у суді доводить, що його переповнювали нестримні почуття кохання до стража порядку.

Ізі Гольдману терористи тільки й сняться. Усі фільми про це переглянув. А потім, повертаючись із села, з іменин куми, увірвався до кабіни водія трамвая й, погрожуючи стартовим пістолетом, змусив їхати... до Ізраїлю. Три години по місту моталися, поки спецпризначенці не пов’язали нападника. В інтерв’ю місцевій газеті він повідомив, що давно хотів виїхати на історичну батьківщину, але грошей потрібних за 10 років так і не зібрав.

Та що там Петя чи Ізя! Он заступник голови облдержадміністрації Сидоров вирішив завести коханку просто на роботі. Все було б непогано. Але Андрій Валер’янович забув, що копію ключа від службового кабінету віддав дружині. Охорона також першу леді області безперешкодно пропускала. От вона й заскочила його на гарячому... Тепер ходить, бідний, із синцями, пошкрябаний, наче на його пиці коти із собаками боролися. Коханці ж довелось у вікно вистрибувати. Добре, що другий поверх, — тільки ногу трохи підвернула, шкандибає. Наші суди поки що такими справами не займаються. А от президент, кажуть, уже готує указ про заміну Сидорова...

І що ж це я про інших? Тут і моє чадо надивилося детективів і стало записувати... мене та дружину. Тепер шантажує: «Не даси папірця з Володимиром Івановичем (Вернадським, звісно!) — прокручу мамі твою розмову з дядьком Славком про тітку Марину».

— Синку, — кажу, — якщо я за кожну таку розмову віддаватиму тисячу, то протягом місяця доведеться й хату продавати!

— Тоді, — він мені, — за 20 «штук» можу продати касету із записом розмови мами й тітки Дарини про стосунки обох із дядьком Богданом. У нас же нині ринок, у мене — бізнес!

І тепер я ночами не сплю. Цікавість розпирає. Що ж там у моєї судженої із Богданом було? Де ті бісові 20 тисяч узяти, коли я й за пів року зі своєї зарплати стільки не зберу? А якщо та справа виїденого яйця не варта? Тільки гроші пропадуть ні за цапову душу. Отож що б там не говорили, а за тієї системи було краще. Мої батьки і я з ними хоча б спали спокійно.

Версія для друку          До списку статтей

Народ скаже  як зав’яже

Питущий буде багатий,

Як пес буде рогатий.

* * *

Хто багато п’є,

той убогим стає.

Хто випиває,

той під тином спочиває.

* * *

Ні корови, ні свині,

Тільки пляшка на столі.

* * *

Ні буряка, ні картоплі,

Тільки маки і коноплі.

* * *

Ні кола ні двора,

Аби пляшка була.

Горілка з ніг кидає

І розум відбирає.

* * *

Хотів гарненької,

А допився до біленької.

* * *

Все літо пили,

Нічого не робили,

А прийшла зима,

Навіть трісочки нема.

* * *

Горілка не дівка:

Як покохаєш,

Втратиш все, що маєш.

Марія СКОПЧАК.

смт Копайгород

Барського району

Вінницької області.

 

Поки грубе всохне, то худе здохне.

У ворожки правди трошки.

Лякана ворона й куща боїться!

Юрій ВЛАСІЙЧУК.

с. Малятинці

Кіцманського району

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове