Вівторок, 7 грудня 2021 року № 90 (19938)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19938/print.php?n=50532

  • На зв’язку — Вінниччина

Буде найвищий вал зернових

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

АГРАРНИЙ сектор області зберігає лідируючі позиції в Україні за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства. Питома вага регіону в загальнодержавному виробництві становить понад вісім відсотків. Застосування прогресивних технологій у поєднанні зі сприятливими погодними умовами дало можливість сільгоспвиробникам отримати вищу врожайність практично всіх сільгоспкультур. Валовий збір ранньої групи зернових та зернобобових культур в поточному році на 32 відсотки вищий за намолочений торік. Нині завершується збирання кукурудзи на зерно. За даними Мінагропроду, очікується валовий збір зернових культур обсягом понад 6,5 мільйона тонн.

В галузі тваринництва край займає перше місце із виробництва м’яса і друге — молока та чисельності поголів’я ВРХ, у т. ч. корів.

Допомога фермерів лікарні

КАЖУТЬ, щедрість полягає не тільки в тому, щоб творити добро, а й у здатності давати його вчасно. Саме цією істиною керувалися керівники фермерських господарств Сергій Слободянюк, Дмитро Кулик, Максим Кушнір, Олег Джог та Микола Столяр, які у складчину придбали для Барської міської лікарні сучасний апарат штучної вентиляції легенів вартістю 850 тисяч гривень.

— Зараз у нашій лікарні розгорнуто 130 «ковідних» ліжок, — розповідає головний лікар Олександр Костенко, — 26 з яких, тобто 20 відсотків, за нормативами НСЗУ, є реанімаційними. Біля кожного з них, за тими ж нормативами, має бути дихальний апарат, монітор, відсмоктувач, інфузомат (дозатор ліків). Але забезпечувати усім цим лікарню ніхто не поспішає. ШВЛ, апарат останньої надії, подарований нам добродіями-фермерами, став лише восьмим у нашому некомерційному комунальному підприємстві. Добре, що кисень у нас підведено до усіх 190 ліжок. Зараз готуємо майданчик для монтажу генератора, який вироблятиме медичний кисень безпосередньо з повітря, — на нього з держбюджету отримали два мільйони гривень.

Нехай ростуть берізки!

ПРИКРИЙ випадок, який трапився цьогорічної весни в селі Обухів, своїм цинізмом і зухвалістю вразив усіх жителів Мурованокуриловецької громади. Тоді невідомі вкрали 45 посаджених біля залізничного переїзду туй.

Місцеві правоохоронці запевняли, що знайдуть і притягнуть до відповідальності злочинців. Та минуло більш як сім місяців, а ніхто й досі не покараний.

— Щоб дещо згладити моральну травму односельчан, ми вирішили знову на тому самому місці, обабіч автотраси Горай — Новодністровськ, зайнятися посадкою дерев, — каже керівник старостинського округу Василь Гук. — Цього разу заручилися підтримкою спеціалістів ДП «Могилів-Подільський лісгосп», які безкоштовно виділили пів сотні саджанців берізок. На толоку зібралися сільські активісти і працівники Котюжанівського лісництва. Сподіваюся, що у вандалів не підніметься рука зробити нову підлість.

Вундеркінд із Козятина

15-РІЧНИЙ Антон Васалатій із Козятина вражає усіх феноменальними математичними здібностями. Підліток за лічені секунди дає відповідь на складні математичні приклади і рівняння. В голові обчислює — додає, множить і ділить надскладні числа. Хлопець мріє стати науковцем, щоб принести користь Україні.

Із самого малечку Антон був допитливим, любив читати енциклопедичні книги, брав участь в різнопланових олімпіадах і математичних конкурсах. Тричі представляв область на чемпіонаті України з основ рахунку.

— Математика мені подобається тим, що це не просто наука, яка існує лише на папері. Математика — це все, що оточує нас. Починаючи від єгипетських пірамід і закінчуючи квіткою. В останній кількість пелюсток рівна сумі кількості пелюсток в попередніх рядах. І пояснити це досить важко. Дуже люблю навчатися, щось нове пізнавати, — каже хлопець.

Знайшли пам’ятки археології

СПЕЦІАЛІСТИ науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» виявили чотири пам’ятки археології поблизу міста Ямпіль, де провадиться будівництво мосту через Дністер між Україною і Молдовою. Під час розвідувальних робіт вони натрапили на матеріали, датовані від енеолітичного часу (трипільська культура) до першої половини І тис. н. е. (черняхівська культура). А от найдавніші знахідки — крем’яні знаряддя праці пізнього палеоліту, яким понад 10 тисяч років. Цікаво, що неподалік цього місця, на території Молдови, є відома велика палеолітична стоянка віком близько 20 тисяч років. Її та поселення Косеуць-5 під час реалізації проєкту досліджуватимуть українські археологи спільно з молдовськими колегами.

Нагадаємо, що вартість будівництва мосту — 3 мільярди 386 мільйонів гривень. Це 9 тисяч тонн металевих конструкцій, 16 тисяч куб. м монолітного залізобетону. Проєкт претендує стати наймасштабнішим, оскільки паралельно із будівництвом мосту вже капітально відремонтували 125 км дороги — з Немирова до кордону з Молдовою у Ямполі.

Отруїлися чадним димом

ЖАХЛИВА трагедія сталася в приватному будинку села Мар’янівка Війтівецької громади. Там загинули двоє батьків та їхні четверо дітей. Знайшов свою мертву родину старший 14-річний син, який тієї ночі ночував у бабусі і перед тим, як піти до школи, заглянув у батьківську хату.

В будинку були сліди горіння, але відкритого вогню не було. За попередніми висновками рятувальників, задимівся подовжувач від холодильника, а від нього почали тліти домашні речі, що й стало причиною отруєння під час сну токсичним димом.

44-річний чоловік та 34-річна дружина виховували трьох дочок і двох хлопчиків. Найменшій дівчинці було шість років. Сім’я благополучна, на обліку соціальних служб не перебувала.