Вівторок, 7 грудня 2021 року № 90 (19938)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19938/print.php?n=50530

  • Так думаю!

«Просто пустий популізм»

Точку зору
 народного депутата записав
Василь ПІДДУБНЯК.

Виступ Президента у Верховній Раді зі щорічним Посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України дістав і дістає неоднозначні, часом полярні оцінки як відомих політиків, так і простих громадян.

Свою точку зору на промову Володимира Зеленського, яка більш ніж часто переривалась бурхливими оплесками однопартійців, висловила у програмі «Про політику» (телеканал «Прямий») народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Анна Скороход.

 — ВЗАГАЛІ, коли я слухала пресконференцію Володимира Зеленського, то це для мене був яскравий приклад комплексу неповноцінності, — ділиться враженнями парламентар, правник за професією Анна Скороход. — Маленька людина на великій посаді розповідає про себе, великого.

Повторити під час марафону 74 рази про те, що «я президент України» — це вже проблема. І це вже проблема у відношенні до себе — в першу чергу. Це не той Зеленський, який був у 2019 році!

І на сьогодні, зважаючи на перший виступ у Верховній Раді Володимира Олександровича вчора (1 грудня ц. р. — Ред.), ми можемо з упевненістю сказати, що в нього розпочалась виборча кампанія.

Все, що він казав, — це просто пустий популізм. І якщо для нього щось там «вперше», то ви просто почитайте коментарі людей, що у НИХ «уперше» — по Володимиру Зеленському. А там дуже багато від того, що пенсія нижче, ніж рахунки за комунальні послуги; від того, що люди вперше недоїдають; у людей просто нема коштів на оплату опалення, зокрема газу.

Ще був яскравий коментар. Людина написала: «Я вперше виїхав у Польщу і вперше змушений вивезти туди всю свою родину…»

Дуже дратують мене ці «розчаровані». В 2019-му треба було думати, як інші притомні люди. Саме вони, ці розчаровані, призвели до того, що тепер відбувається. А зараз вони сидять такі — «та ми ж вірили, надіялись».

…Ми говоримо, що нам час повертати Донбас і Крим? Та ми своїх людей не можемо втримати — вперше! — в Україні, де немає війни, про що НЕ говорить Володимир Зеленський.

А ті речі, про які він говорив… До речі, «вперше» 40 разів пролунало (під час Послання Президента у Верховній Раді. — Ред.). Для мене це сумно, бо я пам’ятаю 19-й рік, ту віру, надію, яка у нас усіх була, той запал, з яким ми йшли (на вибори Президента. — Ред.). І ми дійсно вірили у те, що будуть зміни, що Володимир Зеленський той лідер, який у нас все змінить.

Він дійсно змінив «уперше».

Вперше нам двічі у вічі сказали, що нас не чекають у НАТО.

Вперше ми посварилися з усіма своїми сусідами.

Вперше Україна перестала бути суб’єктом на міжнародній арені. Україну обговорюють різні країни світу без… України. Це вперше!

І хто б нам що не казав, але це дуже тривожний дзвіночок для кожного з нас, тому що якщо держава не відіграє ролі на міжнародній арені, якщо державу не вважають гравцем на цій міжнародній арені, то, вибачте, ми — бананова республіка і в нас буде відбуватися все, що нам скажуть, або все, що Володимир Зеленський захоче «вперше».

Популізм є популізм, і від цього нікуди не дітися.

Я розумію, що люди люблять вухами, але вони ще й відкривають холодильник, якщо він у них є, — вперше! І вони розуміють, що якось треба пережити цю зиму. Нікого не здивувати віяловими відключеннями електроенергії. І вони вже є, хто б там що не розповідав: вимикають світло, посилаючись на ремонтні роботи.

У нас було засідання комітету (Анна Скороход — член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. — Ред.). Я не розумію, як Україна з такими запасами вугілля закуповує його за кордоном.

Мені не зрозуміло, чому приватні компанії максимально забезпечені державним вугіллям, а Центренерго (ПАТ «Центренерго» одне з найбільших сучасних підприємств електроенергетичної галузі країни і єдина в Україні державна енергогенеруюча компанія. — Ред.) більшість його закуповує за кордоном. І це теж — «вперше»! Я не розумію, як так можна доуправлятися!

При цьому влада у нас — «вперше»! — заробляє на імпорті електроенергії з Білорусі. Приватна компанія закуповує білоруську електроенергію, яка, за великим рахунком, виробляється на атомній електростанції в Росії, і заробляє на цьому шалені кошти за спекулятивною схемою «купи-продай». А від цього ж страждає кожен українець, підприємства страждають, а від цього зростає собівартість продукції. І все це відображається на полицях магазинів. І за це платить кожен українець — кінцевий споживач.

І хто б нам які паспорти не обіцяв…

Володимирові Зеленському хочеться таку собі «подушку» мати. Якщо програє наступні вибори, щоб одразу — хоп із другим паспортом! — і вже в іншій країні.

Я думаю, що він буде вперше не випущений із нашої країни і буде вперше перебувати у місці позбавлення волі — там, де має перебувати.