Вівторок, 7 грудня 2021 року № 90 (19938)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19938/print.php?n=50529

  • Актуально

Що по чім

Тетяна Панасюк.

УКРАЇНСЬКИЙ клуб аграрного бізнесу проаналізував динаміку цін в Україні на споживчі товари за останні два тижні.

Як і пів місяця тому, рекордсменом зі зміни ціни стала картопля. Проте минулого разу її вартість знизилася на 20% через настання перших приморозків та прискорення реалізації бульби, яку нема змоги зберігати в спеціально обладнаних сховищах. Тому тепер просто повернулася стара ціна. Зараз картопля продається в середньому по 7,28 грн за 1 кг, що на 16% вище показника двотижневої давності.

Паралельно з картоплею відчутно додають у ціні ще два компоненти борщового набору — буряк та капуста. Кілограм першого коштує 10,90 грн, а другої — 7,31 грн. Це, відповідно, на 13 та 7% вище показника два тижні тому. Тут спрацьовує сезонний фактор, і ця тенденція триває аж до надхо­дження нового врожаю.

Однак радує споживачів зменшення вартості яблук. Середня ціна яблук становить 9,27 грн за кг, що на 14% нижче цифр на цінниках два тижні тому.

Також стабілізувалося зростання ціни на гречку. 1 кг її на полицях супермаркетів пересічно коштує 47,17 грн, що на 4% нижче ціни два тижні тому.

Серед тваринницької продукції найбільші темпи зростання демонструє курятина. За останні два тижні вартість цього виду м’яса підскочила на 4% і становить у середньому 104,80 грн за кілограм. Тенденція до подорожчання курятини спричинена зростанням собівартості виробництва (збільшення цін на різне збіжжя, енергоносії, заробітних плат тощо).