Вівторок, 7 грудня 2021 року № 90 (19938)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19938/print.php?n=50523

  • Неоголошена війна

Говоритимуть про Україну

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПРОТЯГОМ минулого тижня бойовики не припиняли гатити по позиціях українських захисників, зокрема й із забороненого мінськими домовленостями важкого озброєння. І хоча порівняно з попередніми тижнями інтенсивність вогню противника була невисока (від чотирьох до восьми обстрілів на добу), жертв серед особового складу Об’єднаних сил уникнути не вдалося — внаслідок ворожих дій чотири оборонці дістали поранення. А у перший день зими від кулі снайпера загинув солдат Валерій Геровкін, якому влітку виповнилося 22 роки. Як повідомила пресслужба 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», де служив загиблий, трагедія сталася ввечері на спостережному посту. Валерій був родом із Краматорська. До лав ЗСУ вступив у вересні минулого року. Це була його перша ротація в ООС…

Кінець тижня минув спокійно. У суботу, 4 грудня, на фронті запанувала тиша — за інформацією Міноборони України, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано. У неділю окупанти гатили у бік Новоселівки. Більше того дня порушень режиму тиші не було, тож обійшлося без втрат.

Тим часом у Москві та Вашингтоні готувалися до розмови президентів США та РФ Джозефа Байдена та Володимира Путіна. Її проведення анонсували на вівторок, 7 грудня, захищеним каналом відеозв’язку. У Кремлі заявили, що Путін вимагатиме гарантії того, що Україна не стане членом НАТО. Причому, наголосив російський лідер, ці гарантії мають бути не «усні», а «письмові», закріплені в юридичних документах. У Білому домі повідомили, що на саміті лідери обговорять широке коло питань американсько-російських відносин, зокрема стратегічну стабільність і регіональні питання. «Президент Байден наголосить на занепокоєнні США щодо російських військових дій уздовж кордонів з Україною та підтвердить підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України», — йдеться в заяві Білого дому. До чого саме домовляться Байден і Путін, дізнаємося вже сьогодні.