Архів
Вівторок,
7 грудня 2021 року

№ 90 (19938)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Буде найвищий вал зернових

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

АГРАРНИЙ сектор області зберігає лідируючі позиції в Україні за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства. Питома вага регіону в загальнодержавному виробництві становить понад вісім відсотків. Застосування прогресивних технологій у поєднанні зі сприятливими погодними умовами дало можливість сільгоспвиробникам отримати вищу врожайність практично всіх сільгоспкультур. Валовий збір ранньої групи зернових та зернобобових культур в поточному році на 32 відсотки вищий за намолочений торік. Нині завершується збирання кукурудзи на зерно. За даними Мінагропроду, очікується валовий збір зернових культур обсягом понад 6,5 мільйона тонн.

В галузі тваринництва край займає перше місце із виробництва м’яса і друге — молока та чисельності поголів’я ВРХ, у т. ч. корів.

Допомога фермерів лікарні

КАЖУТЬ, щедрість полягає не тільки в тому, щоб творити добро, а й у здатності давати його вчасно. Саме цією істиною керувалися керівники фермерських господарств Сергій Слободянюк, Дмитро Кулик, Максим Кушнір, Олег Джог та Микола Столяр, які у складчину придбали для Барської міської лікарні сучасний апарат штучної вентиляції легенів вартістю 850 тисяч гривень.

— Зараз у нашій лікарні розгорнуто 130 «ковідних» ліжок, — розповідає головний лікар Олександр Костенко, — 26 з яких, тобто 20 відсотків, за нормативами НСЗУ, є реанімаційними. Біля кожного з них, за тими ж нормативами, має бути дихальний апарат, монітор, відсмоктувач, інфузомат (дозатор ліків). Але забезпечувати усім цим лікарню ніхто не поспішає. ШВЛ, апарат останньої надії, подарований нам добродіями-фермерами, став лише восьмим у нашому некомерційному комунальному підприємстві. Добре, що кисень у нас підведено до усіх 190 ліжок. Зараз готуємо майданчик для монтажу генератора, який вироблятиме медичний кисень безпосередньо з повітря, — на нього з держбюджету отримали два мільйони гривень.

Нехай ростуть берізки!

ПРИКРИЙ випадок, який трапився цьогорічної весни в селі Обухів, своїм цинізмом і зухвалістю вразив усіх жителів Мурованокуриловецької громади. Тоді невідомі вкрали 45 посаджених біля залізничного переїзду туй.

Місцеві правоохоронці запевняли, що знайдуть і притягнуть до відповідальності злочинців. Та минуло більш як сім місяців, а ніхто й досі не покараний.

— Щоб дещо згладити моральну травму односельчан, ми вирішили знову на тому самому місці, обабіч автотраси Горай — Новодністровськ, зайнятися посадкою дерев, — каже керівник старостинського округу Василь Гук. — Цього разу заручилися підтримкою спеціалістів ДП «Могилів-Подільський лісгосп», які безкоштовно виділили пів сотні саджанців берізок. На толоку зібралися сільські активісти і працівники Котюжанівського лісництва. Сподіваюся, що у вандалів не підніметься рука зробити нову підлість.

Вундеркінд із Козятина

15-РІЧНИЙ Антон Васалатій із Козятина вражає усіх феноменальними математичними здібностями. Підліток за лічені секунди дає відповідь на складні математичні приклади і рівняння. В голові обчислює — додає, множить і ділить надскладні числа. Хлопець мріє стати науковцем, щоб принести користь Україні.

Із самого малечку Антон був допитливим, любив читати енциклопедичні книги, брав участь в різнопланових олімпіадах і математичних конкурсах. Тричі представляв область на чемпіонаті України з основ рахунку.

— Математика мені подобається тим, що це не просто наука, яка існує лише на папері. Математика — це все, що оточує нас. Починаючи від єгипетських пірамід і закінчуючи квіткою. В останній кількість пелюсток рівна сумі кількості пелюсток в попередніх рядах. І пояснити це досить важко. Дуже люблю навчатися, щось нове пізнавати, — каже хлопець.

Знайшли пам’ятки археології

СПЕЦІАЛІСТИ науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» виявили чотири пам’ятки археології поблизу міста Ямпіль, де провадиться будівництво мосту через Дністер між Україною і Молдовою. Під час розвідувальних робіт вони натрапили на матеріали, датовані від енеолітичного часу (трипільська культура) до першої половини І тис. н. е. (черняхівська культура). А от найдавніші знахідки — крем’яні знаряддя праці пізнього палеоліту, яким понад 10 тисяч років. Цікаво, що неподалік цього місця, на території Молдови, є відома велика палеолітична стоянка віком близько 20 тисяч років. Її та поселення Косеуць-5 під час реалізації проєкту досліджуватимуть українські археологи спільно з молдовськими колегами.

Нагадаємо, що вартість будівництва мосту — 3 мільярди 386 мільйонів гривень. Це 9 тисяч тонн металевих конструкцій, 16 тисяч куб. м монолітного залізобетону. Проєкт претендує стати наймасштабнішим, оскільки паралельно із будівництвом мосту вже капітально відремонтували 125 км дороги — з Немирова до кордону з Молдовою у Ямполі.

Отруїлися чадним димом

ЖАХЛИВА трагедія сталася в приватному будинку села Мар’янівка Війтівецької громади. Там загинули двоє батьків та їхні четверо дітей. Знайшов свою мертву родину старший 14-річний син, який тієї ночі ночував у бабусі і перед тим, як піти до школи, заглянув у батьківську хату.

В будинку були сліди горіння, але відкритого вогню не було. За попередніми висновками рятувальників, задимівся подовжувач від холодильника, а від нього почали тліти домашні речі, що й стало причиною отруєння під час сну токсичним димом.

44-річний чоловік та 34-річна дружина виховували трьох дочок і двох хлопчиків. Найменшій дівчинці було шість років. Сім’я благополучна, на обліку соціальних служб не перебувала.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Нове родовище природного газу
Читати
Не до накопичення
Читати
Поліцейський недобір
Читати
Показали відносно небагато
Читати
Вищі зарплати освітянам
Читати
Життя, віддане країні
Читати
Свята наближаються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове