Вівторок, 30 листопада 2021 року № 88 (19936)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19936/print.php?n=50470

  • Факт і коментар

Гуляй, Манько, поки не спутали!

Підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

31 ЖОВТНЯ — 12 листопада ц. р. у Глазго (Велика Британія) пройшла конференція Організації Об’єднаних Націй із питань зміни клімату Conference of the Parties 26 (Конференція сторін. — Ред.), або COP26.

У саміті взяли участь близько 120 світових лідерів і близько 25 000 делегатів од різних країн. Кого там тільки не було! Президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, голова уряду Ізраїлю Нафталі Беннет, прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, очільник уряду Індії Нарендра Моді… Із цими поважними особами — і наш нинішній очільник держави.

Володимир Зеленський на власні вуха чув виступ вісімнадцятирічної шведської активістки Грети Тунберг під час акції протесту в Глазго.

Акція зібрала тисячі молодих людей, котрі вимагали доленосного: не допустити світової кліматичної катастрофи! Грета Тунберг, назвавши конференцію COP26 «заходом із зеленого запудрювання мізків», дала (цитуємо UN News) світовій еліті таку оцінку: «Лідери не гають часу. Вони активно створюють лазівки й формують ніші, щоб мати вигоду для себе і продовжувати отримувати прибуток від цієї руйнівної системи».

«До цього в нас було і продовжується «вірусобісся», а тепер — «карбонобісся», — вважає політичний експерт, правозахисник, один із поважних авторів «Сільських вістей» Михайло ЧАПЛИГА.

Що таке карбон? Це той же вуглець, який під час дихання рослин і тварин, згоряння кам’яного вугілля, нафти, горючих газів, виверження вулканів тощо повертається в атмосферу у вигляді вуглекислого газу. І так повертається, що не тільки Глазго — всеньку планету кашель душить!

Проблема, погодьтеся, є. Але не для того зібрались, щоб і себе показати, і на людей подивитись. А для чого, скажіть, люди добрі, оці всі глобальні форуми і що вони дають? Як ось і цей, уже 26-й за ліком.

… Глазго… Якісь там неіснуючі виступи Зеленського в порожніх залах… І його ж, Зеленського, відсутність під час зачитування промови…

Зібрались там якісь мітинги, по вулицях «карбонову» козу водять. Грета заводить усіх на вулицях: біда, знаєте!

Того і «наш» (Зеленський) туди, на це «карбонобісся», з’їздив. І, вочевидь, недаремно: здав сильним світу цього і нас, і нашу країну, і наше майбутнє. Тепер ми будемо, вибачте, «аграрною середньовічною феодалією», яка від усього, що горить і викидає в атмосферу карбон, відмовиться. І відмовиться, може, й навіки-вічні. А чого ж? Ми ж як усі, тільки, щоправда, злегка підневільні!

Тим часом відомий економіст і експерт Олексій Кущ (усім раджу на нього підписатись і читати — розумні речі пише) так не думає. Він думає по-іншому: всі ці ігрища навколо так званого карбонового «дишла» — ніщо інше, як розрахована на простачків нова світова сегрегація (вид расової дискримінації. — Ред.).

А що, хіба не так?..

Заможні країни вводять податок на таких жебраків, як ми, накидають на цих голих, але гордих удавку, щоб ті й надалі — із розшитою торбою по світу. І щоб завше стояли перед ними, «білими», в «наступаючій», як говорить наш всенародно обраний нинішній президент, позиції.

«Золотий мільярд» (це термін, яким позначають населення розвинених країн із достатньо високим рівнем життя в умовах обмежених ресурсів. — Ред.) робить усе, щоб зберегти своє панівне становище.

Весь цей «золотий мільярд» терміново ввімкнув «режим дурника» і робить гарну міну при поганенькій грі: вдає, що не знає про двадцять шість тисячолітніх циклів прецесії або, щоб зрозуміліше, зміщення земної осі. Це зміщення і призводить до циклів похолодання і потепління.

Хто винен? Карл Маркс із Кларою Цеткін? Та ні! Ті країни, що поза «золотим мільярдом». То в них (і в нас, аякже!) корівки, бачте, надміру пукають і треба на цих Маньок екологічний податок накласти, щоб не створювали «парникового ефекту». То в них (у нас, у нас!) вугілля не тим смердить і треба шахти закрити. А про те, хто це вугілля першим на планеті почав спалювати, — товстий палець на товсті губи: мовчок…

Наламали дров, а крайній хто, га? Манька і Ванька. Винні — виправимося!

От і їздить по форумах Зеленський і радий черговій нагоді сильним світу цього й собі «підлизнути».

А тим часом Китай, Росія і (не повірите!) навіть США з рядом інших країн показали пів руки цим товаришам із «золотого мільярда» і сказали: «Ми — суверенні!». А чого так сказали? Бо турбуються не про нас, а про свої, свої народи.

Ми не такі. Ми хоч уже тридцять років як суверенні, але поки що не золоті й навіть не позолочені, бо й відновлювані джерела енергії у нас того…

А як там із тими джерелами, у які нас, як цуценят, умочують, в інших країнах? Невже є такі, що знову переходять на печерні види палива чи виводять «безкарбонні» породи худоби? Отож…

У заможних господарів і корівки з глушниками. Взяти той же Китай. У 2018 році споживання первинних енергоресурсів у Піднебесній сягнуло астрономічних масштабів: спалено десятки міль­ярдів тонн нафтового еквівалента. Із цього обсягу на вугілля (!) припало практично 70%, на нафту — майже 20%, на гідроенергію приблизно 10%, на природний газ — 5%, на ядерну енергію майже 1%. А на відновлювані джерела, за які нас так агітують? Аж… 1,5%! Уявляєте? От вам і «вітряки з панельками»!

А ще ж супутнє питання, про які прибічники «зеленої» енергетики мовчать: а де ж, як настане час, утилізовувати всі оті «вітряки-панельки» і в яку копієчку це влетить? Чи не влетить? Ага, зараз!..

На тлі всього цього світового «зеленого» баговиння, як ситі жаби на берег, «вискочили» ціни на газ. А чого? Бо газ, бачте, менше того карбону в атмосферу викидає, ніж вугілля. Його, цей російський газ, поза всяким сумнівом, теж «зеленим» визнають — разом з атомною енергетикою. Хто визнає? Та ж суверенна Росія, у якої того газу — мамо рідна!

І що ж воно, питаєте, браття-українці, буде? А буде нам усім «карбон»!

Пан Зеленський, клюнувши на гачки вудкарів із рибальського кооперативу «Золотий мільярд», затягнув Україну туди, куди його кіношному попереднику Голобородьку навіть не снилося!

Не за горами — повна залежність од російського газу (того самого «екологічно чистого», хоч і смердючого), російської і білоруської електроенергії, зрештою, від імпортного вугілля…

…А ти, Манько, пукай, пукай, поки тебе і твого ґазду ще й «зеленим» податком не обклали.