Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Факт і коментар

Гуляй, Манько, поки не спутали!

Підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

31 ЖОВТНЯ — 12 листопада ц. р. у Глазго (Велика Британія) пройшла конференція Організації Об’єднаних Націй із питань зміни клімату Conference of the Parties 26 (Конференція сторін. — Ред.), або COP26.

У саміті взяли участь близько 120 світових лідерів і близько 25 000 делегатів од різних країн. Кого там тільки не було! Президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, голова уряду Ізраїлю Нафталі Беннет, прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, очільник уряду Індії Нарендра Моді… Із цими поважними особами — і наш нинішній очільник держави.

Володимир Зеленський на власні вуха чув виступ вісімнадцятирічної шведської активістки Грети Тунберг під час акції протесту в Глазго.

Акція зібрала тисячі молодих людей, котрі вимагали доленосного: не допустити світової кліматичної катастрофи! Грета Тунберг, назвавши конференцію COP26 «заходом із зеленого запудрювання мізків», дала (цитуємо UN News) світовій еліті таку оцінку: «Лідери не гають часу. Вони активно створюють лазівки й формують ніші, щоб мати вигоду для себе і продовжувати отримувати прибуток від цієї руйнівної системи».

«До цього в нас було і продовжується «вірусобісся», а тепер — «карбонобісся», — вважає політичний експерт, правозахисник, один із поважних авторів «Сільських вістей» Михайло ЧАПЛИГА.

Що таке карбон? Це той же вуглець, який під час дихання рослин і тварин, згоряння кам’яного вугілля, нафти, горючих газів, виверження вулканів тощо повертається в атмосферу у вигляді вуглекислого газу. І так повертається, що не тільки Глазго — всеньку планету кашель душить!

Проблема, погодьтеся, є. Але не для того зібрались, щоб і себе показати, і на людей подивитись. А для чого, скажіть, люди добрі, оці всі глобальні форуми і що вони дають? Як ось і цей, уже 26-й за ліком.

… Глазго… Якісь там неіснуючі виступи Зеленського в порожніх залах… І його ж, Зеленського, відсутність під час зачитування промови…

Зібрались там якісь мітинги, по вулицях «карбонову» козу водять. Грета заводить усіх на вулицях: біда, знаєте!

Того і «наш» (Зеленський) туди, на це «карбонобісся», з’їздив. І, вочевидь, недаремно: здав сильним світу цього і нас, і нашу країну, і наше майбутнє. Тепер ми будемо, вибачте, «аграрною середньовічною феодалією», яка від усього, що горить і викидає в атмосферу карбон, відмовиться. І відмовиться, може, й навіки-вічні. А чого ж? Ми ж як усі, тільки, щоправда, злегка підневільні!

Тим часом відомий економіст і експерт Олексій Кущ (усім раджу на нього підписатись і читати — розумні речі пише) так не думає. Він думає по-іншому: всі ці ігрища навколо так званого карбонового «дишла» — ніщо інше, як розрахована на простачків нова світова сегрегація (вид расової дискримінації. — Ред.).

А що, хіба не так?..

Заможні країни вводять податок на таких жебраків, як ми, накидають на цих голих, але гордих удавку, щоб ті й надалі — із розшитою торбою по світу. І щоб завше стояли перед ними, «білими», в «наступаючій», як говорить наш всенародно обраний нинішній президент, позиції.

«Золотий мільярд» (це термін, яким позначають населення розвинених країн із достатньо високим рівнем життя в умовах обмежених ресурсів. — Ред.) робить усе, щоб зберегти своє панівне становище.

Весь цей «золотий мільярд» терміново ввімкнув «режим дурника» і робить гарну міну при поганенькій грі: вдає, що не знає про двадцять шість тисячолітніх циклів прецесії або, щоб зрозуміліше, зміщення земної осі. Це зміщення і призводить до циклів похолодання і потепління.

Хто винен? Карл Маркс із Кларою Цеткін? Та ні! Ті країни, що поза «золотим мільярдом». То в них (і в нас, аякже!) корівки, бачте, надміру пукають і треба на цих Маньок екологічний податок накласти, щоб не створювали «парникового ефекту». То в них (у нас, у нас!) вугілля не тим смердить і треба шахти закрити. А про те, хто це вугілля першим на планеті почав спалювати, — товстий палець на товсті губи: мовчок…

Наламали дров, а крайній хто, га? Манька і Ванька. Винні — виправимося!

От і їздить по форумах Зеленський і радий черговій нагоді сильним світу цього й собі «підлизнути».

А тим часом Китай, Росія і (не повірите!) навіть США з рядом інших країн показали пів руки цим товаришам із «золотого мільярда» і сказали: «Ми — суверенні!». А чого так сказали? Бо турбуються не про нас, а про свої, свої народи.

Ми не такі. Ми хоч уже тридцять років як суверенні, але поки що не золоті й навіть не позолочені, бо й відновлювані джерела енергії у нас того…

А як там із тими джерелами, у які нас, як цуценят, умочують, в інших країнах? Невже є такі, що знову переходять на печерні види палива чи виводять «безкарбонні» породи худоби? Отож…

У заможних господарів і корівки з глушниками. Взяти той же Китай. У 2018 році споживання первинних енергоресурсів у Піднебесній сягнуло астрономічних масштабів: спалено десятки міль­ярдів тонн нафтового еквівалента. Із цього обсягу на вугілля (!) припало практично 70%, на нафту — майже 20%, на гідроенергію приблизно 10%, на природний газ — 5%, на ядерну енергію майже 1%. А на відновлювані джерела, за які нас так агітують? Аж… 1,5%! Уявляєте? От вам і «вітряки з панельками»!

А ще ж супутнє питання, про які прибічники «зеленої» енергетики мовчать: а де ж, як настане час, утилізовувати всі оті «вітряки-панельки» і в яку копієчку це влетить? Чи не влетить? Ага, зараз!..

На тлі всього цього світового «зеленого» баговиння, як ситі жаби на берег, «вискочили» ціни на газ. А чого? Бо газ, бачте, менше того карбону в атмосферу викидає, ніж вугілля. Його, цей російський газ, поза всяким сумнівом, теж «зеленим» визнають — разом з атомною енергетикою. Хто визнає? Та ж суверенна Росія, у якої того газу — мамо рідна!

І що ж воно, питаєте, браття-українці, буде? А буде нам усім «карбон»!

Пан Зеленський, клюнувши на гачки вудкарів із рибальського кооперативу «Золотий мільярд», затягнув Україну туди, куди його кіношному попереднику Голобородьку навіть не снилося!

Не за горами — повна залежність од російського газу (того самого «екологічно чистого», хоч і смердючого), російської і білоруської електроенергії, зрештою, від імпортного вугілля…

…А ти, Манько, пукай, пукай, поки тебе і твого ґазду ще й «зеленим» податком не обклали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове