Архів
Вівторок,
30 листопада 2021 року

№ 88 (19936)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Укрпошта підвищує тарифи

Олена КОЩЕНКО.

З 1 грудня, виявляється, збільшуються не лише пенсія і мінімальна зарплата, а й тарифи Укрпошти на її найпопулярніші послуги — відправлення листів і бандеролей. Причому суттєво…

ВАРТІСТЬ універсальних послуг цього єдиного національного оператора поштового зв’язку України підвищиться у середньому на 15-16%. Наприклад, ціна пересилання простих пріоритетних листів або поштових карток вагою до 50 грамів зросте з нинішніх 13 до 15 гривень. Тариф на бандероль вагою до 250 грамів також підскочив із 19,50 до 22,50 гривні. Водночас за просту бандероль вагою від 250 грамів до 1 кілограма доведеться викласти аж 45 гривень. І це, завважте, без адресного збору та оголошення вартості відправлення (1% від вказаної суми) та можливої термінової доставки «Експрес» у разі потреби.

Нові ціни вже затвердила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Про це повідомляє сайт відомства.

Такі ось новини співвітчизникам під ялинку від Укрпошти. Навесні цього року наша газета повідомляла, що Укрпошта наполегливо просила у регулятора дозволу збільшити тарифи відразу на 30-40%. І в липні вона його дістала, хоч і не настільки, як домагалася. Так що у грудні національний оператор поштового зв’язку має добру нагоду надолужити недоотримане раніше.

Та чи ж означає, що за грудневим подорожчанням послуг Укрпошти незабаром не буде ще одне, а за ним іще? Якщо зважити на тарифну політику відомства, то очевидно, що до того йдеться. Цінові апетити Укрпошти (і не лише на відправлення кореспонденції та посилок, а й на доставку пенсій і грошових допомог майже 4 мільйонам співвітчизників, а також вітчизняної преси) дедалі вищі. «Збільшення тарифів є єдиним варіантом збереження позитивної динаміки сталого розвитку компанії. Я радий, що і уряд, і регулятор нарешті нас почули», — не приховує задоволення генеральний директор Укрпошти» Ігор Смілянський.

Топчиновник Укрпошти радий, що «їх почули». А чи чує влада рядових громадян — клієнтів поштового відомства? Нікого, здається, вже не непокоїть, що універсальні послуги Укрпошти (те ж відправлення листів і вітальних листівок, питома частка фізичних осіб у чому становить 3,5%) є соціально значимими послугами, особливо для вразливих верств населення. Адже сьогодні ними переважно користуються українці, які, живучи в селах і не маючи доступу до Інтернету, у такий ось спосіб іще тримають зв’язок із ріднею, розкиданою по країні та світах. Відправляють вони листи й у різні інстанції, причому в умовах карантину по-іншому звернутися туди вони не мають змоги. Здебільшого це люди старшого віку, які живуть на мізерну пенсію. Для них навіть 2-5 гривень, які додатково доведеться витратити на відправку листа, — істотні гроші, які, можливо, доведеться відірвати од місячного бюджету на харчування.

Не кажучи вже про те, що з нового року ще більше сіл залишиться без відділень. Щоправда, у таких населених пунктах обіцяють «пошту на колесах», однак на її послуги чимало нарікань. Не можемо не згадати і про те, що через таке «покращання» роботи Укрпошти листоноші масово втрачають роботу. А саме вони у глибинних селах, нерідко працюючи на половину чи й третину ставки (це аж ніяк не за заробіток у тисячу доларів, як улітку запевнив в інтерв’ю гендиректор Укрпошти, відтак йому довелося вибачатися перед листоношами за таку брехню), ще й виконують обов’язки продавців, прибиральниць своїх відділень. А яка радість для самотніх їхній візит!

Словом, невпинне підвищення тарифів, як і «оптимізація» відділень у далеких і не дуже селах, свідчить про те, що створена свого часу на народні гроші Укрпошта перестала бути соціально відповідальною компанією. Її «креативне» керівництво переймається виключно бізнес-проєктами. Відомо, що тільки торік Укрпошта одержала 9,2 мільярда гривень чистого прибутку — на 1,4 мільярда більше, ніж позаторік. І нині, у розпал пандемії та поглиблення економічної кризи в країні, цьому відомству ведеться не гірше. Ось лише кілька заголовків новин про його діяльність. «Укрпошта купує банк за 260 мільйонів…», «Укрпошта заплатить майже 8 мільйонів євро за нову фронт-офісну систему…», «Укрпошта уклала угоду на 49 млн доларів про будівництво сортувального комплексу в Дніпрі… біля Львова… біля Києва…» То невже це відомство таке бідне, що не може обійтися без подорожчання послуг на відправлення листів і бандеролей? Це соціально значуща послуга, доступ до якої має бути під контролем держави, а не залежати од фінансових апетитів топменеджерів національного поштового оператора.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Сумний прогноз
Читати
Найнебезпечніше бути медиком
Читати
Енергонезалежність завдяки... кукурудзі
Читати
Без податківців
Читати
Як працюватиме агрофонд
Читати
Насильство прогресує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове