Вівторок, 23 листопада 2021 року № 86 (19934)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19934/print.php?n=50417

  • Запитання — відповідь

Невикористана відпустка

Ліна ПАСЬКО.

«У яких випадках працівник має право на компенсацію за невикористану відпустку?» — запитує Євген В. із смт Опішня Полтавської області.

ПРАЦІВНИКАМ право на відпочинок гарантується законодавством України. Шляхом надання днів щотижневого відпочинку, оплачуваної щорічної відпустки, встановлення скороченого робочого дня та тривалості роботи у нічний час. Але іноді трапляються ситуації, коли працівник не використовує свого права на відпустку.

У Законі України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року та Кодексі законів про працю України регламентовано порядок виплат за невикористану відпустку. У статті 2-й йдеться, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи, заробітної плати та забороною її заміни грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених законодавством.

Згідно зі статтею 6-ю вказаного Закону щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відраховується з дня укладення трудового договору.

Статтею 11-ю забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Замінити ж відпустки грошовою компенсацію можливо, але не всі (наприклад, творчу, навчальну, чорнобильську не компенсують). За бажанням працівника компенсації підлягають: щорічні відпустки (основна відпустка, додаткова за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, додаткова за особливий характер праці, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством).

Відповідно до статті 24-ї Закону, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; у разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток із розрахунку повної їх тривалості.

Якщо ж сталося непоправне — у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової виплачується спадкоємцям.

Строку давності у використанні відпусток та для виплати грошової компенсації за невикористані відпустки законодавством не передбачено.