П’ятниця, 5 листопада 2021 року № 81 (19929)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19929/print.php?n=50250

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я та багато моїх односельців певний час працювали і нині працюють за кордоном. Як оформити пенсію в тій чи іншій країні, і чи буде нам зараховано стаж, набутий на території нашої держави. Як отримувати за кордоном пенсію, раніше призначену в Україні?»

Михайло ЛЕЖЕНЬ.

с. Лежниця

Іваничівського району

Волинської області.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ і виплата пенсій громадянам України, зокрема тим, хто проживає та працює за межами, здійснюється відповідно до пенсійного законодавства України, наприклад, Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів (угод), які регулюють відносини у сфері соціального (пенсійного) забезпечення.

Україна підписала багатосторонню Угоду про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у сфері пенсійного забезпечення від 13.03.1992, зобов’язання за якою взяли також держави — учасниці СНД: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, РФ, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Також Україна уклала двосторонні міжнародні договори про пенсійне забезпечення з Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою, Болгарією, Естонією, Латвією, Литвою, Іспанією, Чехією, Словаччиною, Португалією, Польщею.

Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними з Монголією, Румунією та Угорщиною.

Договори, укладені з Ізраїлем та Німеччиною, наразі не ратифіковано.

Міждержавними угодами визначено механізм призначення пенсій за кордоном з урахуванням українського стажу і, навпаки, призначення їх в Україні з урахуванням закордонного стажу.

Якщо українець офіційно працював (тобто сплачував страхові внески в місцевий пенсійний фонд) в одній із країн, з якою Україна уклала договір про соціальне (пенсійне) забезпечення, то це врахується для отримання права виходу на пенсію після досягнення пенсійного віку. У деяких випадках усю пенсію на підставі українського та іноземного страхового стажу виплачуватиме та країна, в якій пенсіонер звернувся щодо призначення пенсії, і братиме до розрахунків зарплату, отриману за кордоном. У інших — отриманий за кордоном стаж дає лише право на пенсію в іншій країні і можливість претендувати на виплати з пенсійних фондів обох держав. Однак варто зауважити, що вік виходу на пенсію в інших країнах не завжди збігається з українським. Наприклад, в Україні він становить 60 років, у Польщі — 65, Естонії — 64.

Загалом існує два види міжнародних договорів (угод) з питань пенсійного забезпечення, які Україна уклала з іншими державами.

Перший вид — це договори, що базуються на територіальному принципі, за яким витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає одержувач. У разі переїзду пенсіонера переказ пенсії у державу нового місця проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться.

Такий тип угоди укладено з такими державами, як Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія та Угорщина.

Другий вид — це договори, що базуються на пропорційному принципі, за яким кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за страховий (трудовий) стаж, набутий на її території. При цьому страховий стаж, набутий на території іншої договірної держави, враховується лише для визначення права на пенсію. Такий тип угоди діє між Україною і такими країнами, як Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща.

У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав Пенсійний фонд продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера за кордоном.

Відповідно до статті 51-ї Закону 1058, пенсію, котру пенсіонер отримував в Україні до виїзду на постійне проживання в іншу країну, за його заявою може бути виплачено за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Після переїзду в країни, з якими Україна уклала договори за територіальним принципом, пенсіонерові потрібно звернутися в територіальний орган пенсійного фонду за новим місцем проживання із заявою про призначення пенсії. У такому разі пенсію буде призначено за законодавством держави нового місця проживання. Після переїзду в країни, з якими Україна уклала договори за пропорційним принципом, пенсіонеру потрібно звернутися в територіальний орган пенсійного забезпечення країни нового місця проживання із заявою про переказ пенсії, призначеної в Україні. Ця заява разом із копією паспорта й документами, що підтверджують реєстрацію (дозвіл на проживання) пенсіонера за новим місцем проживання, а також із банківською довідкою надсилаються в Пенсійний фонд України, який ухвалює рішення щодо переказу пенсії за кордон.

Перш ніж їхати на роботу за кордон, дізнайтеся, скільки страхового стажу ви вже маєте в Україні, а також поцікавтеся, чи підписано угоду з тією країною, куди ви їдете, та які умови пенсійного забезпечення передбачено в ній.

І пам’ятайте, що виплата пенсії за кордон можлива лише за наявності укладеного двостороннього договору (угоди) про соціальне забезпечення між Україною та державою, в яку пенсіонер виїжджає на постійне проживання.