Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Продовольча безпека під загрозою

Павло ДОСТОЄВСЬКИЙ.

Київська область.

ЗУСИЛЛЯ президента, парламенту та уряду повинні спрямовуватися на раціональне використання земельних ресурсів, підвищення родючості ґрунтів, збагачення власного народу, а не на розбазарювання національного багатства, як це нині відбувається.

Так, сьогодні наші чорноземи найкращі в світі, а через десятиліття, якщо ми й надалі експлуатуватимемо їх по-хижацьки, стануть найгіршими. Ось що готує для нащадків теперішнє керівництво держави і, на жаль, ніхто з можновладців не притягнений за це до відповідальності.

Непокоїть і те, що експорт зерна (торік Україна посіла друге місце у світі після США) здійснюється бездумно. Яка користь із того, що 2021-го ми зібрали зерна втричі більше, ніж необхідно для власних потреб, коли внутрішні ціни на борошно цього року злетіли у півтора разу, з полиць магазинів зникли соціальні сорти хлібобулочних виробів?

Навіщо експортувати майже 90 відсотків виробленої рослинної олії за низькою ціною, а продавати власному споживачеві втридорога? Адже поточного року внутрішні ціни на цей продукт зросли більш ніж удвічі. На кого працює українська земля, національне багатство? Виходить, передусім на експорт, а не на власне населення, якому можна спихнути за захмарними цінами те, що не змогли продати за кордоном. А як використовується валюта, виручена з продажу зерна, шротів, олії тощо, невідомо. В яких офшорних зонах, у чиїх кишенях осідає?

Зрозуміло тільки те, що в АПК держави «правлять бал» на свій розсуд власники агрохолдингів, основне завдання яких — одержати прибуток. А те, що за такого підходу зростають внутрішні ціни на харчі, їх не турбує.

Неабияк також тривожить катастрофічна ситуація у молочному скотарстві. Адже за роки незалежності чисельність корів скоротилась у п’ять разів. Виробники молока не можуть дешевше відпускати сировину через дорогі корми, а переробники купують молоко дорого й водночас мусять конкурувати з дешевим імпортом. Подальше підвищення закупівельних цін неможливе, бо вони тісно пов’язані з ціною готової продукції, а вона й без того досить висока. Купівельна ж спроможність українського споживача вкрай низька. Тому необхідно шукати шляхи зниження собівартості сирого молока і готових продуктів. Можливо, варто змінити експортне мито на шроти, щоб виробникам було вигідніше продавати їх у країні, а не експортувати до Китаю. Якщо держава стоятиме осторонь цих проблем, то молочне скотарство через декілька років може зникнути з нашої території, а це безпосередня загроза продовольчій безпеці держави.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

З величезною повагою і шаною подруги, колеги, небожі.

НЕЩОДАВНО відсвяткувала день народження наша дорога бабуся, сестричка і тітка Лариса Володимирівна Смага з села Зуївці Миргородського району Полтавщини. Вона дуже добра, чуйна, загалом для нас найкраща. Щоправда, життя випало на її долю тяжке. Пережила війну, голод, холод. Помер єдиний син, похоронила чоловіка.

Ми, родичі, знайомі, колишні учні, хочемо через улюблену газету привітати Ларису Володимирівну з днем народження. Побажати довгих і щасливих років життя, адже вона цього заслуговує. Ларисочко, хай тобі завжди ще довго-довго світить сонечко у віконце, хай не болить твоє добре до людей серце. Здоров’я тобі, миру, тепла і благополуччя.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове