![]()
Красиво і вигідно Маргарита СИТНИК. ЛАВАНДА впевнено стає «фіолетовим золотом» наших нив. Адже лише з одного гектара можна одержати близько 100 л ефірної олії, яка використовується у парфумерії та медицині. Люди, які вирощують лаванду, стверджують: справа вигідна ще й тим, що культура багаторічна: один раз посадив — і щороку збираєш урожай. Є й супутні плюси: можна водити групи туристів на екскурсії полями, надавати зони для фотосесій, завести бджіл і продавати лавандовий мед, адже рослина — чудовий медонос. Виробники лаванди об’єднались у спільноту «Лавандова мануфактура» й агітують до них приєднуватися, запевняючи, що незабаром фіолетові поля заквітнуть на Львівщині, Рівненщині та ще у багатьох регіонах. Адже тільки впродовж позаминулого року вони забезпечили розсадою майже 1700 сімей, котрі почали засаджувати площі. Молоко лише у скляній тарі АБИ зробити свій внесок у збереження довкілля, виробники молочної продукції з села Забріддя, що у Черняхівському районі Житомирщини, відмовилися від пластикової тари на користь скляної. У ємностях зі скла вони реалізують ряжанку, сметану, молоко, йогурти. Єдиний продукт, який продається у контейнерах з багаторазового пластику, — це масло. Як розповіла представниця виробництва Надія Миколаєнко, скляну тару місцеві покупці потім повертають у крамниці — обмінюють на заповнену набілом. Виробники ж банки миють, стерилізують і знову використовують… За підрахунками екологів, багаторазова скляна тара майже на 60% зменшує нагромадження на сміттєзвалищах пластику. |