Вівторок, 26 жовтня 2021 року № 78 (19926)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19926/print.php?n=50151

Доступ до Правди

Олена БЕГМА.

В Україні запрацював Віртуальний музей російської агресії. Новина, поза сумнівом, знакова. Це перший цифровий ресурс у Всесвітній мережі, який зібрав інформацію про ключові події та злочини, скоєні в ході окупації Російською Федерацією наших територій.

ЗАЙШОВШИ на ресурс rus-aggression.gov.ua, можна ознайомитись із двома десятками тематичних підрозділів. Уся інформація базується на даних, підтверджених офіційними українськими та міжнародними інституціями й організаціями. У музеї представлено й свідчення очевидців, архівні джерела, відповідна інформація ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- й відеоматеріали, особові та судові справи. Фактично, як наголошують усі причетні до втілення цього проєкту в життя, Віртуальний музей російської агресії містить потужну доказову базу щодо окупації Російською Федерацією Криму та частини території Донецької і Луганської областей.

Треба сказати, що до його творення долучилися не лише науковці, історики та архівісти, а й державні органи, правозахисні організації, юристи, журналісти, громадські активісти, волонтери. Серед них Міністерство культури та інформаційної політики, Український інститут національної пам’яті, Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс генерального прокурора, прокуратура АР Крим та міста Севастополя, Міжнародний фонд «Відродження», Центр дослідження безпекового середовища «Прометей»…

Безперечно, цим доступом до Правди про агресію Росії в Україні, яка має місце ось уже восьмий рік, скористаються не тільки співвітчизники, а й прогресивна і небайдужа міжнародна спільнота. Для цього доступна англомовна версія. А наповнення віртуального музею експонатами триватиме постійно. Водночас, наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, «хочеться сподіватися, що не далекий той час, коли ми говоритимемо не про віртуальний, а про цілком реальний музей у місті Сімферополь, куди українські школярі, іноземні туристи та всі охочі зможуть прийти і дізнатися про тимчасову російську окупацію як про історію. Принаймні маємо все для цього зробити».