П’ятниця, 22 жовтня 2021 року № 77 (19925)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19925/print.php?n=50139

  • Відповідає «Соняшник»

Який океан найглибший на Землі?

На нашій планеті є п’ять океанів: Атлантичний, Тихий, Індійський, Північний Льодовитий і Південний (або ще кажуть Антарктичний). З-поміж них найглибший — Тихий. Його середня глибина становить 3984 метри. І саме в західній його частині розташована знаменита Маріанська западина, максимальна глибина якої сягає 11 022 метрів — більш як 11 кілометрів!

Водночас Тихий є і найбільшим за площею — займає аж 46% поверхні нашої планети. Якщо вимірювати його із півночі на південь, то вийде відстань 16 тисяч кілометрів. А зі сходу на захід цей океан розпростерся на 19 тисяч кілометрів.

Також Тихий є рекордсменом серед своїх братів-океанів за кількістю островів: їх у ньому понад 25 тисяч.

А ще він слугує домівкою для гігантських і дуже рідкісних видів фауни. Зокрема, тільки у його водах можна знайти нереально велетенського двостулкового молюска: 400-кілограмову тридакну.

Щоправда, вода Тихого океану не найсолоніша серед усіх океанів. За цим показником його все ж перевершує Атлантика…

Погодьтеся, дещо незвичайна назва у найглибшого океану на Землі. Тихим його назвав португальський та іспанський мореплавець Фернан Магеллан, який у ХVI столітті став першим європейцем, який попрямував морем із Атлантичного океану у тоді ще зовсім не відомий йому океан. Його водними просторами відважний мандрівник подолав велетенську відстань від Вогняної Землі на півдні Південної Америки і аж до Філіппін. Магеллану тоді пощастило з погодою: небо було безхмарне, а вода спокійна. Тому він і назвав океан по-своєму — Тихим, занісши його саме під таким іменем на свою карту. Задля справедливості варто відзначити, що насправді цей океан зовсім не тихий, а якраз навпаки. Він відомий своїми штормами та буревіями. Його штормові хвилі нерідко сягають заввишки 30 метрів.