П’ятниця, 22 жовтня 2021 року № 77 (19925)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19925/print.php?n=50130

  • Репліка

«Щеплення сказів...»

Петро ОЛЕКСІЙЧУК.

с. Липляни

Малинського району

Житомирської області.

ВСЯКІ оголошення можна побачити в людних місцях. Грамотні й безграмотні. Не здивуєшся, якщо якийсь малоосвічений житель села нашкрябає на клаптику паперу сякі-такі словеса. Ну а коли фахівець, який навчався в престижному технікуму чи коледжі, повісить отаке каверзне оголошення — втратиш розум або голова звихнеться.

Одного дня на кількох електричних стовпах висіли такого змісту оголошення: «Продаю корову третього року теляти», «Продається хата з криницею». От візьми й збагни, що за корова і хата. А чого не написати, що корова з третім отеленням теляти і без зайвих слів хата. І було б усе зрозуміло. Так ні...

Не дуже давненько на дверях приватного магазину біліла проти сонця медична об’ява: «4 червня ц. р. буде прихід сімейного лікаря в заселений медпункт». Запитується, то в якому селі і місті існує заселений медпункт? Просто диво, та й годі!

А ветлікарі хіба грамотніші? І вони можуть накапостити таке, що здорова людина з переляку не потрапить до своєї хати. «Сьогодні около клуба состоїться щеплення сказів усіх собак. Граждані, які не проходили сказ, должни пройти». А що буде, коли «граждані» не пройдуть сказ? Що? Невже сказяться.

Якось я випадково побачив дивне на всю широчінь оголошення культармійців: «Сьогодні в будинку культури відбудеться цікавий концерт артистів колишніх пісень».

Або й таке я вичитав: «Магазин закрит. Я ушла в держбанк разчитивать деньги вторгованих покупців».

Тьху, тьху! Тож у кожному селі і місті повсюди бурхливо бушує ціле море нікчемних оголошень. І поки я занотовував каверзні оголошення — геть очманів і не зміг більше щось записувати. Одначе хочу сказати, що б там не було, усі, незалежно від освіти, мусимо вчитися грамотності. Бо вона наше друге обличчя.