Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • І таке бувало

Страх пиятиці не завада

Віталій ТАРАСЮК.

смт Млинів Рівненської області.

ТАК сталося, що в роки Першої і Другої світових воєн біля Хорупаня на Млинівщині відбувалися бої і події, які потрапили на сторінки навіть світової історії. Скажімо, під час «царської війни» — так у народі називали Першу світову — біля Хорупаня у вересні 1915 року в ході контрнаступу російської армії на ділянці 91-го полку у полон здався Ярослав Гашек: згодом він увійшов в історію світового письменства як автор літературного шедевра «Пригоди бравого вояка Швейка». Подейкують, що на сторінках цього роману Гашек частково зафіксував і те, що з ним відбувалося поблизу Хорупаня.

У Другу світову війну тут проходила лінія фронту. 1944-го неподалік села, зокрема і біля населеного пункту Гори, якого вже немає на карті України, відбувся бій із гітлерівцями, в якому брали участь бійці-червоноармійці штрафного батальйону. Чимало з них там поклали свої голови і поховані на довколишніх полях.

Цю історію колись автору цієї публікації, а також відомому письменникові і журналісту Євгену Цимбалюку розповідала Ольга Романюк. На жаль, уже і Євген Павлович, і Ольга Миколаївна поза земними обріями, однак сучасникам і нащадкам залишили свої спогади.

Подейкували, що у фільмі «Штрафбат», знятому режисером Миколою Досталем за мотивами однойменного роману Едуарда Володарського, частково відображені події біля сіл Гори і Хорупань.

Моя ж розповідь лише дотично стосується воєнних подій. Річ у тому, що біля Хорупаня залишилося чимало бліндажів, окопів, у яких місцеві жителі інколи, як то кажуть, рилися. Одних сюди приводила залюбленість у героїчну і трагічну минувшину, інших — матеріальний інтерес. Скажімо, знайдені багнети місцеві умільці «перепрофільовували» на ножі для чищення буряків та інших господарських потреб.

Якось ватага хорупанців копалася в бліндажі і виявила кілька закоркованих пляшок напою невідомого вмісту. Знань іноземної мови було недостатньо, щоб з’ясувати вміст пляшки, водночас бажання дегустувати рідину зашкалювало. Не секрет, що «археологи» небезпідставно припускали: у пляшці може бути алкоголь, але ж сумніви і страх все-таки стримували процес дегустації.

Тоді найвідважніший і найспрагліший у гурті заледве не з криком: «Хто зі страху вмирає, тому свині дзвонять» — відкоркував пляшку, зажмурив очі і, довірившись Господу, зробив кілька апетитних ковтків.

Потім запанували тиша і мить чекання реакції на рідину. Слава Богу, все обійшлося і хорупанець, п’яніючи на очах компанії, заснув, яко младенець…

Тоді і з компаньйонів оперативно вивітрився страх, і вони взялися азартно шикувати забугорним напоєм. На жаль, його виявилося не стільки, як би їм хотілося, але вдосталь, щоб скласти «пошуковців» у штабелі.

Як згодом з’ясувалося, хорупанці виявили пляшки шнапсу з німецького офіцерського бліндажа, а німецька якість не підвела і через десятиліття після війни…

Версія для друку          До списку статтей

Народ скаже, як зав’яже

 Юрій ВЛАСІЙЧУК.

с. Малятинці

Кіцманського району

Чернівецької області.

Поки грубе всохне, то худе здохне.

У ворожки правди трошки.

Хто прославляє своє ім’я, той втрачає його.

Хто вміє чекати, до того все приходить вчасно.

Хто має, тому дається.

З доброї губи і добре слово.

Не вирішуй довго. Часу на роздуми не позичиш ні в кого.

Не вір. Влада не дівка, а відьма, яка паразитує на тобі.

Не проси, а вимагай дбати про тебе, бо не влада тебе обирала, а ти її.

Життя твоє, день твій нинішній.

Лякана ворона й куща боїться.

Скриня, а як єдина крупа, то і бідному не біда.

Якщо не знаєш, що робити, роби хоч те, що можеш.

Якщо боїшся щось робити, не роби.

Не примушуйте інших служити вам задурно, це завжди дорого обходиться.

 

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове