Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Який океан найглибший на Землі?

На нашій планеті є п’ять океанів: Атлантичний, Тихий, Індійський, Північний Льодовитий і Південний (або ще кажуть Антарктичний). З-поміж них найглибший — Тихий. Його середня глибина становить 3984 метри. І саме в західній його частині розташована знаменита Маріанська западина, максимальна глибина якої сягає 11 022 метрів — більш як 11 кілометрів!

Водночас Тихий є і найбільшим за площею — займає аж 46% поверхні нашої планети. Якщо вимірювати його із півночі на південь, то вийде відстань 16 тисяч кілометрів. А зі сходу на захід цей океан розпростерся на 19 тисяч кілометрів.

Також Тихий є рекордсменом серед своїх братів-океанів за кількістю островів: їх у ньому понад 25 тисяч.

А ще він слугує домівкою для гігантських і дуже рідкісних видів фауни. Зокрема, тільки у його водах можна знайти нереально велетенського двостулкового молюска: 400-кілограмову тридакну.

Щоправда, вода Тихого океану не найсолоніша серед усіх океанів. За цим показником його все ж перевершує Атлантика…

Погодьтеся, дещо незвичайна назва у найглибшого океану на Землі. Тихим його назвав португальський та іспанський мореплавець Фернан Магеллан, який у ХVI столітті став першим європейцем, який попрямував морем із Атлантичного океану у тоді ще зовсім не відомий йому океан. Його водними просторами відважний мандрівник подолав велетенську відстань від Вогняної Землі на півдні Південної Америки і аж до Філіппін. Магеллану тоді пощастило з погодою: небо було безхмарне, а вода спокійна. Тому він і назвав океан по-своєму — Тихим, занісши його саме під таким іменем на свою карту. Задля справедливості варто відзначити, що насправді цей океан зовсім не тихий, а якраз навпаки. Він відомий своїми штормами та буревіями. Його штормові хвилі нерідко сягають заввишки 30 метрів.

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Перевір свою увагу

Знайди 15 розбіжностей між малюнками

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове