Архів
Вівторок,
19 жовтня 2021 року

№ 76 (19924)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Ліквідувати не можна залишити

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівщина — особливий край: третій за територією та другий за лісистістю в Україні. А ще це регіон, який межує із Росією — державою-агресором. У Держлісагентстві ще навесні заговорили про реформування лісової галузі, стратегічної для області. Наміри дійсно хороші, втім, не все так просто, як видається на перший погляд.

Сильніших до слабших, а не навпаки

В. о. голови Держлісагентства Юрій Болоховець, пояснюючи хід реформи, заявив про укрупнення лісгоспів із ліквідацією тих, кого приєднають. Що ж запланували зробити саме на Чернігівщині? На одній із нарад начальник облуправління лісового і мисливського господарства (ОУЛМГ) Сергій Аніщенко повідомив, що нинішні дванадцять лісгоспів буде укрупнено до п’яти. Так, Городнянський і Добрянський об’єднають у Городнянське лісове господарство, Корюківський і Холминський — у Корюківське, Ніжинський, Прилуцький і Борзнянський — у Ніжинське, Семенівський і Новгород-Сіверський — у Новгород-Сіверське, Чернігівський, Остерський і Остерський військовий — відповідно у Чернігівське. Такою була попередня диспозиція. А 27 вересня Держлісагентство видало накази про ліквідацію підприємств.

Цю реформу очільники громад уже охрестили «таємною». Все через те, що ніхто не проводив жодних консультацій та обговорень, а головне, не обґрунтував її. Та й логіці такого укрупнення дивуються, адже сильнішу Добрянку приєднують до значно слабшої Городні, потужні Холми — до слабкої Корюківки, другу в рейтингу Семенівку — до одинадцятого Новгорода-Сіверського.

А людей — на вулицю

КЕРІВНИК Семенівської територіальної громади Сергій Деденко від початку активно протистояв приєднанню та ліквідації лісгоспу. «Просто не вкладається в голові, як можна знищити підприємство, що є одним із лідерів, і приєднати його до аутсайдера! — не стримує обурення чоловік. — Чи подумав хтось про працівників? Так, когось візьмуть на роботу, але не всіх! Решта завтра виїде в Польщу і сюди більше не повернеться! Держава сама стимулює, аби на кордоні з Росією було менше населення».

Голова профспілки Семенівського лісгоспу Леонід Ірха, як економіст, не може зрозуміти обґрунтування такого рішення: «Середня зарплата по господарству за останнє півріччя становила 22,4 тисячі гривень. Нині тут працює 233 людини, ми нікого не скоротили в часи кризи. Ріст доходів за перші 8 місяців року сягнув 192% (торік було 49 мільйонів гривень реалізації, а нині — 94 мільйони)». Л. Ірха не може достеменно сказати, скількох працівників скоротять. «Окрім наказу про припинення діяльності, немає жодного документа, а на виробничих нарадах в управлінні говорять, що треба укрупнювати й лісництва, — каже він. — Сьогодні можемо впевнено передбачити тільки скорочення 24 працівників адміністрації, але ми досі не бачили штатного розкладу».

На думку Сергія Деденка, ліквідація лісгоспу і переведення податків до Новгорода-Сіверського рівнозначне смерті громади. «Це основний наповнювач місцевого бюджету, — пояснює він. — Втрата понад 11 мільйонів гривень, що становить 15% власних надходжень, буде катастрофою. Всі бюджетні організації з них отримують зарплатню. Нам обіцяють залишити податки тут, але це тільки слова».

Та найстрашніше для громади прикордоння навіть не втрата частини фінансових надходжень, а психологічний момент: руками центральних органів влади знищують те, що процвітало останні 60 років. У підсумку зневірена молодь покине населені пункти, де нема перспектив на гідне життя.

Міністерські виверти

ДО РЕЧІ, про владні обіцянки. «Всю весну ми займалися цим питанням. Я був на прийомі в Міндовкілля. Заступник міністра Богдан Боруховський, який курирує ліси, написав мені: «Семенівське залишається. Все добре». Це сталося 10 березня. Тепер він слухавки не бере і на повідомлення не відповідає», — говорить Сергій Деденко. За словами голови ОТГ, спершу начальник ОУЛМГ Сергій Аніщенко письмово повідомив, що подав на Київ план реформування, згідно з яким Семенівка залишиться центром, але в підсумку вказав Новгород-Сіверський. Мовляв, бо це райцентр. «Отже, у районах живуть люди, а в громадах тоді хто?» — обурюється С. Деденко.

Нещодавно представники громад та деяких лісгоспів побували на прийомі у голови ОДА В’ячеслава Чауса. Той пообіцяв розібратись і затребувати наказ з економічним обґрунтуванням закриття успішних лісгоспів. Наразі про щось говорити рано, але і очільники прикордонних громад, і профспілки готові до рішучої боротьби. Все залежатиме від подальшого діалогу з владою. Власне, з цього реформу треба було й починати — з розмови і пояснень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
З паливом таки проблеми?
Читати
Заплатять удвічі більше
Читати
На поїзд так просто не сядеш
Читати
Обмежено кількість переказів
Читати
«Відкрили» небо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове