Архів
Вівторок,
19 жовтня 2021 року

№ 76 (19924)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Запасаємо перець на зиму

СОЛОДКИЙ і гострий перець — бажані овочі на нашому столі. Вони не тільки смачні, а й містять безліч корисних речовин та вітамінів.

Перець можна по-різному заготовити: замаринувати, засолити, законсервувати в олії. Та все-таки найкраще зберегти перчини свого врожаю свіжими і соковитими до зимових свят і навіть довше.

Перець має два етапи стиглості — технічну і ботанічну.

Технічна стиглість — це коли плоди ще не досягли повного достигання. Найчастіше вони зеленого кольору, але вже великого розміру. Зняті з кущів, такі плоди здатні «дожити» до початку зими й навіть трохи довше.

Ботанічна стиглість перцю настає тоді, коли плоди набули характерного для сорту яскравого забарвлення: жовтого, помаранчевого, лілового, коричневого або червонуватого. Такі перчини ліпше відразу спожити або пустити на переробку. Максимальний термін їх зберігання — не більш як півтора-два місяці.

Тож як зберегти плоди свіжими якомога довше?

Після збору болгарського перцю з грядки його необхідно добре промити і як слід висушити. Можна, не миючи, тільки ретельно витерти рушником кожний.

Найкраще зберігається болгарський перець у погребі в дерев’яних ящиках. Головна умова для хорошої лежкості — це вологість повітря близько 80-90% і температура 0...2ОС.

Можна облаштувати «сховище» на утепленому балконі.

Перед закладанням овочу в тару кожну перчину потрібно обгорнути щільним папером.

Так перець зберігатиметься близько чотирьох місяців.

Ще можна помістити плоди у поліетиленові прозорі пакети з проробленими отворами. Буде видно етап дозрівання перцю, а також здійснюватиметься повітрообмін. Ну а в разі, коли якийсь плід почне псуватися, його легко виявити і видалити.

Велику кількість перцю зберігають у ящиках, пересипаючи плоди чистим річковим піском.

Беруть добре просушений ящик — не важливо, дерев’яний чи поліетиленовий, — на дно якого стелять газету або щільний папір. Відтак туди поміщають плоди, пересипаючи шарами піску. За такого способу зберігання доречним буде не мити перчини перед закладанням, а просто очистити їх од видимих забруднень. Якщо прожарити пісок, то зберігання буде довшим.

А що робити, коли у вас тільки дозрілі, ботанічної стиглості, красені перчики, а в банках ви вже законсервували їх достатньо? Або ж нема ні балкона, ні льоху?

І на такий випадок є вихід. Відбираємо найкращі великі плоди, виймаємо серцевину, при цьому «капелюшки» не викидаємо, а кладемо поруч. Таким чином формуємо рядочки красивих, веселих перчиків.

Відразу готуємо киплячу воду і поміщаємо перчики по одному в окріп на 30 секунд. Не більше! В жодному разі щоб не зварилися. Даємо охолонути. Обережно вкладаємо перчини одна в одну, не натискаючи при цьому. Завдяки ошпарюванню плоди стали гнучкими і легко вставляються в «тубус», не ламаючись і не розтріскуючись.

Потім перцеву пірамідку поміщаємо у поліетиленові пакети для заморозки, а кришечками заповнюємо порожнечі в пакеті. Хвостиком від пакета можна закрити порожнину останнього перчика. У морозилці така конструкція займає зовсім небагато місця. Після повільного розморожування продукт годиться для будь-якої страви, від свіжого перцю його майже не відрізнити.

Версія для друку          До списку статтей

ЗДАВАЛОСЯ Б, які можуть бути проблеми з підготовкою теплиці до зими? Однак є важливі нюанси, від яких залежатиме майбутній урожай городніх культур. Отже, розповімо про послідовність робіт у споруді захищеного ґрунту, починаючи від обробки тієї зеленої маси, яка ще залишилась (так-так, не дивуйтеся, операція ця вельми потрібна) і завершуючи оздоровленням ґрунту. Тільки після виконання всього комплексу ви будете певні, що ваші маніпуляції не спричинять розповсюдження хвороб і грибкових інфекцій по всій ділянці.

А ще поговоримо про укриття винограду, позаяк більшість столових сортів у наших широтах є укривними. І тут треба робити все послідовно: останнє осіннє підживлення, після падолисту — обрізка, затим обробка лози і т. д. Щоб навесні не побачити понівечених гризунами вічок та лоз, а також щоб виноград пережив навіть найлютіший мороз, дослухайтеся рекомендацій досвідчених садівників.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове