Середа, 13 жовтня 2021 року № 75 (19923)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19923/print.php?n=50075

Вітамін молодості

«Чим корисна олія із зародків пшениці?»

Максим Ж.

м. Гола Пристань
 Херсонської області.

 

ПРО користь пшеничних зародків відомо давно: вони містять комплекс вітамінів, біологічно активних речовин, ліпідів і мінералів. Також в олії є незамінні аміно- та жирні поліненасичені кислоти, водо- й жиророзчинні вітаміни, які мають протизапальну властивість, антиоксиданти, різні макро- та мікроелементи тощо. Вона має високий уміст «вітаміну молодості» — токоферолу (Е ), вітаміну D, який відіграє важливу роль у засвоєнні кальцію та фосфору. Крім того, ця олія є ще й джерелом вітамінів групи В.

Вирізняється вона й досить високим умістом цинку, який бере участь у жировому, білковому, вуглеводному обмінах і кровотворенні, в синтезі травних ферментів та інсуліну.

Олія зародків пшениці справляє позитивний вплив на серце й судини, адже містить речовини, що сприяють зміцненню стінок судин, а також нормалізації тиску й зниженню рівня шкідливого холестерину, перешкоджає утворенню бляшок на стінках судин і запобігає утворенню тромбів. Вважають, що її вживання є чудовим засобом профілактики інсультів та інфарктів.

Також олія зародків пшениці поліпшує стан сечостатевої та репродуктивної систем як у чоловіків, так і в жінок. Введення її до раціону корисне за вагітності й грудного вигодовування. Вітамін Е, фолієва кислота, поліненасичені кислоти, вітамін D, цинк, марганець і йод є речовинами, потрібними для повноцінного розвитку малюка в утробі.

Вона також необхідна і для травної системи. Бо здатна нормалізувати кислотність шлункового соку, діє як ранозагойний і протизапальний засоби на слизові оболонки травного тракту, запобігає розвитку запалень у печінці, жовчних шляхах і жовчному міхурі. Цю олію вважають корисним продуктом для хворих на цукровий діабет: вона містить речовини, потрібні для синтезу інсуліну.

Використовують її й у косметології й кулінарії, зокрема додають у салати, каші, гарніри.

Щодо протипоказань до вживання цього продукту, то це може бути лише індивідуальна непереносність.

Юлія ПОВОРОЗНЮК,
терапевт.