Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Вітамін молодості

«Чим корисна олія із зародків пшениці?»

Максим Ж.

м. Гола Пристань
 Херсонської області.

 

ПРО користь пшеничних зародків відомо давно: вони містять комплекс вітамінів, біологічно активних речовин, ліпідів і мінералів. Також в олії є незамінні аміно- та жирні поліненасичені кислоти, водо- й жиророзчинні вітаміни, які мають протизапальну властивість, антиоксиданти, різні макро- та мікроелементи тощо. Вона має високий уміст «вітаміну молодості» — токоферолу (Е ), вітаміну D, який відіграє важливу роль у засвоєнні кальцію та фосфору. Крім того, ця олія є ще й джерелом вітамінів групи В.

Вирізняється вона й досить високим умістом цинку, який бере участь у жировому, білковому, вуглеводному обмінах і кровотворенні, в синтезі травних ферментів та інсуліну.

Олія зародків пшениці справляє позитивний вплив на серце й судини, адже містить речовини, що сприяють зміцненню стінок судин, а також нормалізації тиску й зниженню рівня шкідливого холестерину, перешкоджає утворенню бляшок на стінках судин і запобігає утворенню тромбів. Вважають, що її вживання є чудовим засобом профілактики інсультів та інфарктів.

Також олія зародків пшениці поліпшує стан сечостатевої та репродуктивної систем як у чоловіків, так і в жінок. Введення її до раціону корисне за вагітності й грудного вигодовування. Вітамін Е, фолієва кислота, поліненасичені кислоти, вітамін D, цинк, марганець і йод є речовинами, потрібними для повноцінного розвитку малюка в утробі.

Вона також необхідна і для травної системи. Бо здатна нормалізувати кислотність шлункового соку, діє як ранозагойний і протизапальний засоби на слизові оболонки травного тракту, запобігає розвитку запалень у печінці, жовчних шляхах і жовчному міхурі. Цю олію вважають корисним продуктом для хворих на цукровий діабет: вона містить речовини, потрібні для синтезу інсуліну.

Використовують її й у косметології й кулінарії, зокрема додають у салати, каші, гарніри.

Щодо протипоказань до вживання цього продукту, то це може бути лише індивідуальна непереносність.

Юлія ПОВОРОЗНЮК,
терапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове