П’ятниця, 1 жовтня 2021 року № 72 (19920)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19920/print.php?n=49976

Небезпечні каракурти

Микола ЮРЧИШИН.


НОВІ небезпечні види павуків мігрують під упливом кліматичних змін. Раніше їх можна було зустріти лише на Півдні України, але сьогодні дедалі більше нетипових видів цих істот з’являється в інших регіонах країни. Так, у серпні на Сумщині дитину вкусив павук-оса. Цей випадок стався в Глухові. Від зустрічі з небезпечною комахою постраждав 12-річний хлопчик. У червні та липні про напад жовтосумого павука розповідали постраждалі на Харківщині та Київщині. На нашестя цих членистоногих, щоправда, неотруйних, скаржилися цього року українці, які відпочивали на узбережжі Азовського моря.

Чому павуків побільшало, та чи треба їх боятися? На думку українських учених, отруйних і справді стало більше. Здебільшого йдеться про несмертельні види. Наприклад, жовтосумий колючий павук є отруйним, його укус можна порівняти з укусом оси, що може викликати неприємні відчуття. Найнебезпечніший він для людей з алергією.

Причиною появи цих видів називають клімат. Останніми роками через потепління та пом’якшення погоди на всій території України кормова база павуків розширилася. Це дає змогу істотам, які до нас потрапляють, розмножуватися і розповсюджуватись.

За даними Міністерства охорони здоров’я, на території України є один по-справжньому небезпечний для людини павук. Це — каракурт. Його отрута сильніша за укус гримучої змії та скорпіона і смертельно небезпечна. Раніше зустріти його можна було лише вздовж узбереж Чорного та Азовського морів. Але за останні 10 років географія поширення каракурта з південних областей просунулася на Кіровоградщину, Дніпропетровщину та Харківщину.

Міграція видів, зокрема отруйних павуків, через кліматичні зміни — явище невідворотне. Воно продовжуватиметься й надалі, тому, очевидно, українцям треба починати звикати до появи нових «сусідів». Однак у МОЗ заспокоюють: панікувати через це не потрібно. Якщо вас укусив отруйний павук, зверніться до лікаря, а якщо почуваєтеся дуже погано, викликайте «швидку». Запобігти ж таким випадкам допоможе елементарна обережність. Міцне взуття, головний убір, закритий одяг, репеленти (пахучі речовини для відлякування шкідливих комах) та здоровий глузд під час подорожей на природу актуальні для захисту від павуків, так само, як і від кліщів і комарів.