П’ятниця, 1 жовтня 2021 року № 72 (19920)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19920/print.php?n=49974

  • Нотатки метеоролога

Дощі, приморозки, перший сніг

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

Фото Володимира Зінченка.

ВЕРЕСЕНЬ видався досить прохолодний, середня за місяць температура повітря виявилася на 1-2 градуси нижчою від норми, спостерігалося декілька періодів похолодання, перші приморозки на ґрунті, а на сході країни і в повітрі. Активний циклон у середині місяця приніс багато дощів на територію західних та північно-східних областей. У деяких районах західних областей випала рекордно велика кількість опадів. Температура повітря поступово знизилася до показників, характерних для жовтня. Проте в останні вересневі дні атмосфера заспокоїлася, температурні показники наблизились до звичайних для цієї пори, припинилися дощі.

В Україні майже щороку у серпні-вересні, а в окремі роки і до середини жовтня на частині посівних площ відзначається ґрунтова посуха, яка заважає вчасній сівбі озимини під урожай наступного року. Якщо раніше це явище було характерне для півдня та південного сходу країни, то останніми роками з’явилася тенденція до поширення посушливих умов у західні та північні області. Проте нинішнього року завдяки серп­невим та вересневим дощам посушливі явища у ґрунті спостерігаються лише у південних та місцями центральних областях. А на решті території склалися цілком сприятливі умови для сівби озимих культур в оптимальні строки.

Погода першої декади жовтня в Україні буде формуватись переважно під упливом областей підвищеного атмосферного тиску (антициклонів) — буде сонячно, сухо та відносно тепло, приморозки на поверхні ґрунту, місцями й у повітрі поширяться на всю територію. Загалом же за температурою повітря жовтень очікується дещо теплішим, ніж за середніми показниками.

Місячна кількість опадів у західних та північних областях буде близькою до норми — 42-52 мм, у Карпатах та на Закарпатті — 70-120 мм, на решті території — 20-32 мм (менше норми). Хвилі холоду найімовірніші наприкінці першої та на початку третьої декад місяця. Звісно, побільшає прохолодних туманних днів, наприкінці місяця зачастять дощі. Недовго чекати і першого снігу.

За кліматичними показниками, у жовтні в Україні переважає типова осіння погода, природа готується до зими, зменшується приток сонячного тепла за рахунок стрімкого скорочення світлої частини доби. Це призводить до зниження середньої температури повітря порівняно з вереснем на 5-7, у північній частині країни — до 6-7, центральних та східних областях — до 8-9, на півдні Криму — до 14 градусів тепла. У другій половині місяця частіше, ніж улітку, на погоду впливають циклони, приносячи затяжні докучливі дощі, а можливо, і перший сніг.

У жовтні на переважній частині території України відбувається стійкий перехід середньодобових температур через плюс 5 градусів у бік зменшення і до зниження середньодобових температур повітря до 0, настає час передзим’я. Лише у південних областях і в Закарпатті цей перехід відбувається у першій половині наступного місяця. В цей час припиняється активна вегетація озимих культур.

Як свідчать багаторічні метеорологічні спостереження, у холодні роки в багатьох районах України абсолютний мінімум температури повітря другого місяця осені досягав 17-24, в західних областях і в Криму — 13-18, на Південному узбережжі Криму — 2-5 градусів морозу. У жовтні 1946, 1947, 1956, 1969, 1971 років уже в середині першої декади жовтня випадав сніг, у північній половині країни навіть утворювався тимчасовий сніговий покрив. Але бувають і надзвичайно теплі дні, як, наприклад, торік, коли перша половина місяця була по-літньому тепла — температура повітря досягала 20-24, у східних та південних областях — 25-27 градусів тепла.