Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Образок

Ода каштану

Геннадій ПЕТРАНЬОВ.

м. Київ.    

ОСІНЬ, пориви холодного вітру зривають із дерев пожовкле листя. Разом із ним на землю падають плоди каштанів: гуп та гуп! Вночі, коли вони влучають в автівки, якими забиті київські двори, то вже не до сну — своє обурення такою наругою ті висловлюють верещанням і кваканням. А вранці, роз’їжджаючись, нещадно чавлять колесами своїх кривдників, додаючи роботи двірникам.

Люблять українці міцні, крислаті каштани. Вони надають особливого колориту вулицям, бульварам, парканам і скверам. Ці дерева оспівані у ліричних піснях, є основним елементом колишнього герба столиці. Насіння каштанів — непоганий додаток до раціону годівлі свійських і диких тварин, сировина для фармацевтичної промисловості. Колись їх у значних кількостях збирали учні шкіл, мисливські колективи. Нині, на жаль, вивозять як непотріб на смітники.

Вранці зупиніться біля прекрасного дерева, роздивіться його дивовижні прикрашені шипами кулеподібні плоди, що нагадують голову гетьманської булави, підніміть із землі каштанчик. Він кругленький або ледь плескатий, має брунатне забарвлення, нагадує шкоринку запеченого у селянській печі хліба. І від того спілкування з природою відчуєте приплив доброї енергії, що додасть радості життя у дарованому нам чарівному світі.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

З повагою родини з Павлиша на Кірово­градщині, Києва та Кривого Рогу.

ВІД щирого серця вітаємо з 80-річчям нашу турботливу маму, любу бабусю, дорогу свекруху та сваху, чудову тітку Катерину Григорівну Русенко з села Тишківка Новомиргородського району Кіровоградської області.

«Роки біжать, залишаючи сліди на натруджених долонях, а ти така ж бадьора, молода душею, добра та життєрадісна, — пишуть у листі до редакції рідні ювілярки. — Дякуємо за мудрість, досвід і поради, якими ти так щедро ділишся з нами. Нехай за це доля нагородить тебе сповненими щастям роками, міцним здоров’ям, а ми готові віддячувати теплом і турботою. Дуже любимо тебе і щасливі, що ти у нас є!»

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове