Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Духовність

Жіночі історії

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

ЗБІРКУ «Країна жіночого роду» її автор Вахтанг Кіпіані представив нещодавно у Саратській селищній публічній бібліотеці. Відомий історик, журналіст, головний редактор інтернет-видання «Історична правда» при цьому наголосив, що видатні українки XX століття часто лишаються непомітними; треба повертати борг, бо жінки не лише берегині, а були і мають бути повноцінними суб’єктами історичного процесу.

У книжці зібрано інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про 26 визначних жінок України. Згадуються співачка Квітка Цісик, підпільниця Ірина Тимочка, письменниці Леся Українка та Олена Теліга. Є сторінки, присвячені дисидентці Ніні Строкатій, співзасновниці Української Гельсінської групи й одній із провідних правозахисниць Одеси у радянський період. А ще представлені життєписи дівчинки Ольги, яка перемогла ГУЛАГ, матері Георгія Гонгадзе, яка змогла виховати гідного патріота України, та інші героїчні жіночі історії.

Про долю деяких героїнь цієї книжки хтось, можливо, почув уперше, однак їхню роль в українській історії, на думку Кіпіані, не варто применшувати. Це лікарки, вчительки, учасниці національно-визвольного руху, політув’язнені, журналістки, культурні діячки. Без них становлення нашого роду могло би бути зовсім інакшим.

Сарата, як відомо, розташована у тотально зросійщеній Бессарабії. Там живе багато українців, але нерідко їм доводиться відчувати себе чужими на своїй землі. Знаменним стало відвідання автором нової книги місцевої церкви ПЦУ. «Перший і єдиний у Бессарабії храм Православної церкви України у Сараті, настоятелем у якому є отець Владислав, на День прапора підняв на щоглі синьо-жовтий стяг. На боці МП місцева влада, бандюки, консервативне населення, голови якого забиті «рускім міром». Тому кожен такий випадок — на вагу золота», — сказав Вахтанг Кіпіані.

Важливо, аби у нього знайшлися послідовники та послідовниці, які б і надалі несли історичну правду про Україну та українців на бессарабські терени. Там нині становище таке, що інакше, як гібридним фронтом у боротьбі за українські інтереси, й не визначити.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вікно можливостей» зачинилось
Читати
Нема пенсіонера — нема проблеми
Читати
Мінералка, снікерс, яблуко та прапор РФ
Читати
Спільні військові навчання
Читати
Примусова вакцинація: студенти — проти
Читати
Зарплати «покращать». Але не цього року
Читати
Чорноземи йдуть на продаж
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове