Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я вийшла на пенсію за вислугу років. Продовжую працювати не за фахом. Маю 38 років стажу, проте мені ще не виповнилося 60. Чи можу я претендувати на перерахунок пенсії до 2200 гривень? У Пенсійному фонді кажуть, що стажу у мене тільки 25 років. Чому не роблять перерахунок за кожні два відпрацьовані роки?»

Віра ТОВСТУН.

м. Кременець

Тернопільської області.

 

ЧАСТИНОЮ четвертою статті 42-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено порядок проведення перерахунку пенсій, якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії продовжує працювати.

Перерахунок пенсій за вислугу років, призначених на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», якщо після призначення такого виду пенсії особа продовжувала працювати не за спеціальністю, що дає право на такий вид пенсії, проводиться, коли отримувачі таких пенсій досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону 1058-го. Із 1 січня 2021 року пенсійний вік для жінок становить 60 років.

Для проведення перерахунку пенсії переводитися з пенсії за вислугу років на пенсію за віком не обов’язково.

 

«Маю 33 роки стажу роботи вчителем, 1968 року народження. Чи можна скористатися правом виходу на пенсію за вислугу років сьогодні?»

Тарас ЧМУТ.

с. Кордубанове

Глобинського району

Полтавської області.

 

ТАК. Право на призначення пенсії за вислугу років є, оскільки цілком очевидно, що за наявності на сьогодні 33 років спеціального стажу на 01.11.2017 він був більший за необхідний — 26 років 6 місяців. Тобто звернутися щодо призначення пенсії за вислугу років за таких обставин можна в будь-який час після звільнення з роботи вчителем.

Розмір пенсії за вислугу років визначається за нормами статті 27-ї і з урахуванням норм статті 28-ї Закону 1058-го, тобто залежить від тривалості страхового стажу й розміру офіційної заробітної плати особи. Водночас має значення ще один показник — середня заробітна плата по Україні, — який визначається за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією. Отже, на розмір пенсії впливає рік виходу на пенсію.

Якщо, наприклад, після призначення пенсії за вислугу років особа знову працевлаштовується на посаду, що дає право на таку пенсію, то виплата пенсії припиняється.

Після повторного звільнення з такої посади виплата пенсії за вислугу років поновлюється. До того ж пенсія по новому не розраховується і показник середньої заробітної плати залишається той, що застосовувався під час призначення пенсії.

Якщо після призначення пенсії за вислугу років особа продовжує працювати на інших посадах, що не дають права на пенсію за вислугу років, то зарахувати цей стаж, тобто здійснити перерахунок пенсії, можна лише після того, як вона досягне пенсійного віку.

Спеціальний стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, має значення ще для однієї виплати.

Педагогічним працівникам, які працювали на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, і виходять на пенсію за віком, надано право на виплату грошової допомоги в розмірі їхніх 10 місячних пенсій на день її призначення.

Право на таку допомогу мають особи, які досягли загальновстановленого пенсійного віку; які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форм власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років; мають страховий стаж на таких посадах чоловіки — 35 років, жінки — 30 років і, головне, щоб вони до цього не отримували будь-якої пенсії.

До страхового стажу, що визначає право на виплату цієї грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форм власності на посадах, передбачених Постановою 909. Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1191.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вікно можливостей» зачинилось
Читати
Нема пенсіонера — нема проблеми
Читати
Мінералка, снікерс, яблуко та прапор РФ
Читати
Спільні військові навчання
Читати
Примусова вакцинація: студенти — проти
Читати
Зарплати «покращать». Але не цього року
Читати
Чорноземи йдуть на продаж
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове