Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Свій урожай зібрали до зернини

Микола ЯСЕНЬ.

ТАК у селі Сурсько-Литовське відзвітувала завідувачка польового току Тетяна Карнаух. Маючи на увазі, що цьогорічна погода завдала чимало випробувань аграріям, однак найстараннішим вдалося зібрати максимум вирощеного. Судячи з підсумків у масштабах області, таких тут переважна більшість. Жнива, які нині почалися ще в червні, завершилися в останні дні серпня. І ось результат — Дніпропетровщина намолотила загалом більш як 3 мільйони 560 тисяч тонн ранніх зернових. Із них понад 2 мільйони 500 тисяч — озима пшениця. Її урожайність пересічно рекордна — 70 центнерів із гектара.

Також уже не на полях, а в коморах майже 455 тисяч тонн озимого та 400 тисяч тонн ярого ячменю. Решта ранніх зернових і зернобобових, запевнив директор департаменту економічного розвитку обласної держадміністрації Андрій Рубан, також уродила мало не на чверть щедріше, ніж торік. Із лишком вистачає на свої потреби і жита, і гороху, і вівса.

Перший трамвай — для киян

ЩЕ за часів так званої конверсії у Дніпрі на виробничих площах ракетно-космічного Південного машзаводу створили підприємство «Татра-Південь», котре випускало електротранспорт, зокрема тролейбуси власної конструкції. Згодом через незалежні від дніпрян причини його діяльність припинилася.

А нинішнього року «Татра-Південь» відновлює своє існування. Спільно з Європейським інвестиційним банком підприємство взялося до випуску сучасних (за світовими стандартами) міських трамваїв. Випробувальний зразок цього електротранспорту успішно склав іспит: і зовні гарний, і зручний, має низьку підлогу. Найближчим часом заплановано випустити два десятки таких машин. Перший із них уже відправлено до столиці як подарунок киянам.

Не кожна слава приємна

ЯКЩО вірити недавньому повідомленню голови Державної екологічної інспекції України Андрія Мальованого, Дніпропетровщина порівняно з іншими областями найбільш засмічена. Понад будь-які норми перевантажена відходами брудних і шкідливих виробництв, не завжди легальними полігонами. З усіма відходами поводяться тут не належним чином: не стараються сумлінно їх знешкоджувати та утилізовувати. Тільки в першому півріччі практично у всіх населених пунктах і громадах перевірки виявили понад тисячу порушень зберігання і переробки сміття та інших твердих небезпечних відходів.

Щоб позбутися такої «слави», розпочато тривалу акцію з повсюдного глобального очищення регіону від усіх видів загрозливих викидів і відходів.

Рятуючи життя

ОДНЕ з найзворушливіших надбань, яким із року в рік пишається край, — це понад два мільйони донорів серед місцевих мешканців. Завдяки їм за роки незалежності тут заготували загалом понад мільйон літрів крові та її компонентів. Майже 440 залізничних цистерн! Хоча тут доречніший інший вимір: донори врятували життя чи допомогли уникнути фатальних наслідків більш ніж 600 000 земляків — практично жителям усіх вікових груп такого міста, як Кривий Ріг.

Загалом у регіоні мешкає понад 10 000 почесних і заслужених донорів України. Саме тут живе і часто ділиться власною кров’ю, незважаючи на поважний вік, Володимир Ніколаєв — єдиний Герой України, удостоєний цього звання за донорство.

Найбільший на планеті

КАР’ЄР відкритого видобування залізної руди гірничозбагачувального гіганта в Інгульці, що у Криворізькому районі, — найбільший у світі. Його довжина сягає шести кілометрів, ширина — двох із половиною, а нинішня глибина — 360 метрів, хоча якщо рахувати з так званими верхніми горизонтами, то всі 470. Щойно тут запустили новий тракт циклічно-потокової технології виймання і подачі на збагачувальні фабрики не менш як 70 мільйонів тонн гірничої маси на рік. А це вимагає повної автоматизації всіх процесів, сучасного за світовими мірками обладнання і дистанційного управління ним. Словом, гірники та збагачувальники комбінату ніби перемістилися з минулого століття в майбутнє. Однак і це ще не все. Зараз Інгулецький ГЗК заходився до розрахованої на 10 літ реконструкції свого кар’єру, в результаті якої він опуститься нижче від земної кори ще на чотири горизонти. Отож досягне дном позначки мінус 910 метрів, доточивши мало не по кілометру до довжини і ширини. А головне: найбільший на планеті залізорудний кар’єр поступово стає технічно найпередовішим у світі.

Учнівський трудовий десант

ПАВЛОГРАД — єдине місто в краї, де створено службу працевлаштування шкільної молоді у вільний від навчання час. Так, під час нинішніх літніх канікул 139 павлоградських підлітків трудилися в КП «Затишне місто»: займалися благоустроєм і довкіллям парків, скверів, вулиць і громадських місць, торговельно-розважальних центрів і комплексів. За старанність міський голова Анатолій Вершина нагородив їх подарунками: різними електронними пристроями. Служба працює — на носі осінні канікули.

З вугілля на солому

ЗАВЕРШУЄ підготовку котельних до опалювального сезону місто Першотравенськ у Західному Донбасі. Раніше, користуючись тим, що є у вугільному басейні, запасатися твердим паливом йому не становило труднощів. Але тепер усі котельні міста заздалегідь паралельно готуються, аби вже наступного року мати можливість відмовитися від вугілля. Виявляється, це не так уже й складно. Разом із чеською інвестиційною компанією «RSJ Investments» комунальники шахтарського міста почали переходити на біопаливо. А перетворювати на горючу біомасу будуть солому та інші рослинні пожнивні рештки, які вже погодились постачати сільгосппідприємства павлоградських і першотравенських громад.

Замість шкіл ліцеї

НЕВЕЛИКЕ місто Синельникове нинішній навчальний рік розпочало майже сенсацією: припинили існування всі його загальноосвітні школи. Так вирішили депутати міської ради. Навзамін їм відкрили сім ліцеїв.

Що навчально-виховний процес стане від цього кращим, депутати стверджувати не ризикують. Але все ж сподіваються, що всі перетворення не обійдуться лише витратами на оновлення документації й виготовлення нових табличок.

Подвійна користь

У ДНІПРІ цього року досить активно займаються вирубуванням старих трухлявих дерев, передовсім білої акації і тополь. 60-літні й давніші зелені насадження в негоду часто ламають буревії, вириваючи з корінням, що шкодить транспорту, перегороджує тротуари та вулиці. Навесні, приміром, зламана тополя навіть покалічила молоду жінку, а зовсім недавно — чоловіка. Одначе громадськість захвилювалася, мовляв, дерева зрубують, щоб продати на дрова. Напередодні опалювального сезону це питання на часі серед мешканців приватного сектору. Міськрада негайно спростувала недобрі чутки, оголосивши, що на полігон «Правобережний» звезено для утилізації кілька тисяч кубометрів зрізаних дерев, тож усі охочі можуть забирати розпиляні віджилі дерева на дрова. Цілком безкоштовно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вікно можливостей» зачинилось
Читати
Нема пенсіонера — нема проблеми
Читати
Мінералка, снікерс, яблуко та прапор РФ
Читати
Спільні військові навчання
Читати
Примусова вакцинація: студенти — проти
Читати
Зарплати «покращать». Але не цього року
Читати
Чорноземи йдуть на продаж
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове