Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Самоврядування

Час складних рішень

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

У Забілівщині Борзнянської територіальної громади відбулось перше обговорення планів будівництва свинокомплексу, як заявлено, європейського зразка. Виступали і противники, і прихильники, а також інвестор, котрий мав на меті переконати перших підтримати других.

Запевняють, що екологічно безпечно

НАСАМПЕРЕД хід процесу пояснив людям розробник проєкту Вадим Овдієнко: «Ми маємо спланувати, як, виконуючи всі норми, розташувати приміщення якомога далі від житлової забудови. Після цього буде розробка оцінки впливу на довкілля, далі проєктна документація, і тільки аж потім проситимемо дозвіл на початок будівельних робіт. Втім, цьому також мають передувати ще кілька рішень сесій».

Загалом же, за словами пана Вадима, проєкт мають погодити 24 обласні служби та Міндовкілля. Земельна ділянка, де наміряються збудувати свиноферму, сформована, має кадастровий номер і передана у строкове платне користування ТОВ «Гранотрейд», директором якого є інвестор Ліон Коновалюк. Як повідомила представник компанії «VEDA», що технологічно забезпечує процес будівництва, Дарія Соболевська, комплекс на 250 свиноматок планують звести на території колишнього корівника. Вона запевнила, що будівлі розмістять у найвіддаленішій частині, а розробляючи все на комп’ютері, врахували навіть розу вітрів. «Ми є українською філією німецької компанії, — розповідає Дарія Соболевська. — Маємо великий досвід застосування технологій, які роблять свинокомплекси екологічно безпечними. Завжди проходимо державний контроль, у нас є сертифікація, все необхідне. Компанія вже 90 років працює в цьому сегменті ринку…».

«Що ви розказуєте?! У мене мати 14 років на свинарнику пропрацювала, то мені добре відомо, що там і як», — обурюється Леонід Стахорський. «Ви бачили наші комплекси, наші технології? — парирує співрозмовниця. — Кормовий ланцюг передбачає застосування спеціальних бактерій, які поліпшують травлення і зменшують викиди. Ще один вид бактерій додають у гній, який зберігається у закритих лагунах».

«Ми за комплекс, тільки на роботу хай візьмуть»

МІСЦЕВИЙ фермер Леонід Пацюк тримає 50 свиней. Переконаний, що боятися свинокомплексу не варто. «Це — робочі місця, рух, цивілізація. Нинішній стан речей пригнічує, — каже чоловік. — Коли я поселився на своїй вулиці, то кожна хата була жилою, а нині все заростає чагарниками. Не буде інвестицій, то не буде й села». Ідею будівництва підтримує і Валентина Ворона. Каже, якщо дадуть людям роботу, то в село повернуться молоді сім’ї. «Мої діти працювали у Варві — там колись був тваринницький комплекс, — розповідає селянка. — Якщо тут гарантують хорошу зарплату, то вони, звісно ж, переїдуть. Житло, харчі — все своє. Не треба ніяких заграниць, приїжджайте і працюйте!».

Лариса Пацюк обійшла пів села, розносячи запрошення на громадські слухання. Стверджує, що більшість людей підтримує інвестора. «Ми за комплекс, тільки на роботу аби взяли. Хай будують, підемо працювати», — запевняє жінка. «Село виживе тільки за рахунок ось таких інвесторів, а не агрохолдингів», — певна голова Борзнянської територіальної громади Лариса Осадчук.

Ліон Коновалюк заявив про готовність інвестувати гроші в інфраструктуру села, із 40 робочих місць більшість отримають місцеві. Разом із тим наголосив, що коли селяни будуть проти, то він воювати не стане — відмовиться од реалізації проєкту в Забілівщині.

Доля села — в руках людей

ПІСЛЯ цих його слів противники свинокомплексу заявили — не хочуть, аби їх потім звинувачували, мовляв, усе зробили, щоб відлякати інвестора. Ясна річ, це справді може стати моральним тягарем, бо, якщо вірити тій частині селян, що підтримують будівництво, люди переважно «за». Зрозуміти можна і перших, і других. Ті, хто, як кажуть, на плаву (а таких дуже мало), переймаються, щоб «добре пахло», а їхні односельці, котрі перебиваються копійчаними заробітками, а їхні діти в безнадії мандрують закордонням, хочуть нарешті мати якусь стабільність та надію, що село не знелюдніє і не вмре.

У підсумку більшістю голосів було погоджено попередній проєкт детального плану. Інвестор запропонував повезти охочих подивитися на аналогічний комплекс у Тернопільській області. Що ж, село взяло на себе відповідальність за ухвалення непростого рішення та його можливі наслідки. Так хочеться, аби люди не помилились!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вікно можливостей» зачинилось
Читати
Нема пенсіонера — нема проблеми
Читати
Мінералка, снікерс, яблуко та прапор РФ
Читати
Спільні військові навчання
Читати
Примусова вакцинація: студенти — проти
Читати
Зарплати «покращать». Але не цього року
Читати
Чорноземи йдуть на продаж
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове