Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не все можна обрізати

ІЗ НАСТАННЯМ осені навіть найкращі квіти втрачають свою чарівність. Листя жовтіє, стебла оголюються. Звичайно ж, хочеться навести лад у квітнику, зайве підрізати, видалити, почистити…

При цьому, однак, корисно знати, що деякі рослини перед зимою не можна зрізати. Йдеться насамперед про культури з трубчастими квітконосами. Якщо, скажімо, восени видалити квітконоси з дельфініумів, то вода потрапить до кореневої системи, кущик загниє і пропаде. Винахідливі господині вдаються до хитрощів: трубку квітконоса, що лишається після зрізування, накривають ковпачком (скажімо, від тюбика використаної помади). Таким чином, у квітнику порядок, і рослина захищена.

А декоративні рослини з групи очеретяних — осоки, міскантуси — не рекомендується обрізати ще й тому, що вони лишаються привабливими та ефектними й узимку.

Не варто підходити з ножицями чи секатором і до сухоцвітів. Їхнє насіння взимку — неабиякий смаколик для птахів.

Із цього правила є виняток — коли на рослині навіч симптоми бактеріального або грибкового захворювання. У цьому разі ліпше видалити уражене листя, навіть якщо рослина зазвичай зимує з ним. Якщо залишити підземну частину в зоні ризику, то інфекція може розповсюджуватись і заразить усю рослину.

Отже, з метою профілактики слід видалити небезпечну масу з ділянки та використати свіжу чисту мульчу.

Астильба (Astible) особливого догляду не вимагає. Тривалий час вона була суто тіневибагливою рослиною. Та сьогодні стали доступними нові сорти, які добре цвітуть і на осонні. Зрізати восени астильбу не потрібно, позаяк це ослаблює її перед зимовими холодами. Культурі необхідне мінімальне весняне прибирання.

Більшість видів декоративного полину не люблять обрізку восени. Особливо вразливі молоді кущі. Видалення молодих пагонів часто призводить до загибелі всієї рослини. Тому полин чепурять навесні. Доглядаючи за ним, пам’ятайте, що деякі з видів можуть бути агресивними.

Очитник кущовий (Hylotelephium, раніше належав до роду Sedum), який частіше називають очитками, добре переносить зиму, його прикореневі паростки з’являються дуже рано, а тому він може бути однією з перших рослин, обрізаних після зими. Надземна частина восени добре зберігається і має привабливий вигляд навіть суворої пори, утримуючи снігові шапки на своїх квіткових головках. Невеликі птахи охоче смакують їхнім насінням.

Айстри багаторічні (в народі їх називають морозцем) зацвітають тільки з приходом нічних холодів. Деякі з них квітнуть так пізно, що про прибирання після цвітіння питання навіть не виникає — їх замітає снігом.

Гравілат (Geum) — багаторічник з темно-зеленими листочками. Він цвіте на довгих тонких стеблах на початку літа, а іноді знову зацвітає восени. Взимку рослини можуть залишатися напіввічнозеленими, тому осіння обрізка не потрібна.

Садові люпини (Lupinus) зазвичай — недовговічні багаторічні рослини. Квітконоси можна обрізати після того, як цвіт в’яне (що може сприяти повторному осінньому квітуванню). Восени ж краще залишити їх на місці, щоб захистити кореневу систему. Це підвищує шанси рослин пережити зиму, особливо в холодному кліматі.

Більшість багаторічних гвоздик (Dianthus) можуть залишатися вічнозеленими протягом усієї зими, а якщо їх обрізати, рослини постраждають.

Найпопулярніші дзвоники (Campanula) — персиколистий, скупчений і карпатський. Високі дзвоники після цвітіння підстригають, щоб стимулювати ще одну хвилю цвітіння. Свіжу прикореневу порість, що формується після обрізки, слід залишити на зиму.

Будьте уважними зі своїми рослинами, і вони віддячать привабливими формами та цвітінням наступного сезону.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ настане час знімати дари лози. У декого з господарів винограду аж занадто, тож чухають потилицю: що з ним робити? Не всі ж удатні винороби, для цього потрібні натхнення й спеціальні засоби. Тим часом виноград можна зберегти у сховищі свіжим мало не до Нового року, стверджують досвідчені люди. Щоправда, не всі сорти, але є лежкі, у яких ягода має товсту шкірочку і щільну хрящувату м’якоть. Способів зберігання існує кілька, і про кожний ми докладно розповімо, але, на чому б ви не зупинилися, головна робота полягатиме в періодичній перевірці грон, щоб не розповсюджувалася цвіль.

Найпопулярніша квіткова горщикова культура восени — безумовно, хризантема. Її видів на сьогодні стільки, що очі розбігаються. Певна річ, ті, хто потратився на вогняно-жовту чи багряно-коричневу кулю, хочуть мати її назавжди. Однак у багатьох осіння красуня пропадає, це не скромна садова хризантема. Як же зробити так, щоб вона перезимувала і далі радувала буйним квітом? Відповідь у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове