Архів
Вівторок,
21 вересня 2021 року

№ 70 (19918)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Квашені яблука

ДУЖЕ важливо підготувати до замочування відповідні яблука. Найпридатнішими для квашення є плоди пізніх сортів, добре визрілі, але тверді: найкращий — антонівка, також підходять аніс, пепінка і титовка. Твердішим сортам, перед тим як заквасити, потрібно дати влежатися близько двох тижнів.

Плоди навіть з дуже незначними ушкодженнями використовувати не слід — можуть зіпсуватися всі яблука. Також, аби не допустити псування заготовки, слід періодично підливати воду в ємність, позаяк у перші п’ять-шість днів вона сильно вбирається і верхні яблука оголюються.

Квашені яблука напрочуд корисні; в них зберігаються всі властивості свіжих плодів, але при цьому останні ще й набувають пікантних присмаку і аромату, які вбирають з розсолу.

Квасити яблука можна з додаванням найрізноманітніших продуктів, спецій, трав і прянощів, а саме: квасу, борошна, меду, цукру, гірчиці, лаванди, м’яти, базиліку, чебрецю, з листям яблуні, вишні або смородини тощо. Найпоширеніші рецепти мочених яблук — з медом, листям смородини, квасом, корицею, гірчицею.

З м’ятою і медом

Знадобляться: яблука, листя смородини, м’яти і вишні, розсіл — на 10 л води 200-300 г меду, 150 г солі, 100 г житнього борошна/солоду.

На дно ємності викласти листя смородини тонким шаром, на нього у два шари укласти яблука, далі покрити їх тонким шаром листя вишні, знову два шари яблук, потім дуже тонкий прошарок м’яти — і знову яблука. Зверху потрібно укласти листя (за бажання — асорті) та дві-три гілочки м’яти, накрити кружком, на нього покласти гніт. У теплій кип’яченій воді розчинити всі інгредієнти для розсолу, дати повністю охолонути, перемішати, влити у ємність із яблуками (не знімаючи гніт!). Потрібно стежити, аби під час замочування кружок завжди був покритий рідиною, інакше яблука зіпсуються. Тримати заготовку необхідно за температури плюс 15-18 градусів. Яблука будуть готові через чотири-шість тижнів.

З капустою

Складники: 4 кг капусти, 3 кг яблук дрібних, дві-три морквини, 3 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру.

Яблука помити, з головок капусти зняти верхнє листя, моркву почистити і подрібнити на тертці. З’єднати моркву з нашаткованою капустою, цукром, сіллю, віджати руками до виділення соку. Яблука, перекладаючи овочевою сумішшю, помістити в ємність для квашення, ущільнюючи їх 2-3-сантиметровим шаром капусти, утрамбувати, влити капустяний сік; якщо його недостатньо, зробити розсіл із розрахунку по 1 ст. ложці солі та цукру на склянку охолодженої кип’яченої води. Укласти зверху цілі листки капусти, накрити тарілкою, покласти гніт, витримати за кімнатної температури два тижні, потім стільки ж у прохолодніших умовах.

У банках

Знадобляться: яблука, заливка — 10 л води, по 120 г цукру і солі.

Яблука добре промити, укласти в слоїки, влити воду, в якій розведені сіль і цукор, гарно струсити, закрити банки поліетиленовими кришками.

З горобиною

Інгредієнти: 20 кг яблук, 3 кг горобини, 10 л води, 500 г меду або цукру, 50 г солі.

Стиглу горобину і яблука промити, укласти в ємність для квашення, розподіляючи більш-менш рівномірно. У теплій воді розчинити мед або цукор, сіль, дати охолонути, влити в ємність, накрити чистою полотниною і покласти зверху дерев’яний кружок, на нього — гніт. Квасити яблука за цим рецептом слід на холоді.

З гірчицею

Знадобляться: яблука, заливка — 10 л води, 100 г солі, одна склянка цукру, 3 ст. ложки порошку гірчиці.

У воді розвести гірчицю, цукор і сіль, довести до кипіння, далі хай остигне. На дно ємності для квашення помістити житню солому або листя смородини/вишні, укласти зверху яблука і залити гірчичною заливкою.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ настане час знімати дари лози. У декого з господарів винограду аж занадто, тож чухають потилицю: що з ним робити? Не всі ж удатні винороби, для цього потрібні натхнення й спеціальні засоби. Тим часом виноград можна зберегти у сховищі свіжим мало не до Нового року, стверджують досвідчені люди. Щоправда, не всі сорти, але є лежкі, у яких ягода має товсту шкірочку і щільну хрящувату м’якоть. Способів зберігання існує кілька, і про кожний ми докладно розповімо, але, на чому б ви не зупинилися, головна робота полягатиме в періодичній перевірці грон, щоб не розповсюджувалася цвіль.

Найпопулярніша квіткова горщикова культура восени — безумовно, хризантема. Її видів на сьогодні стільки, що очі розбігаються. Певна річ, ті, хто потратився на вогняно-жовту чи багряно-коричневу кулю, хочуть мати її назавжди. Однак у багатьох осіння красуня пропадає, це не скромна садова хризантема. Як же зробити так, щоб вона перезимувала і далі радувала буйним квітом? Відповідь у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове