П’ятниця, 10 вересня 2021 року № 67 (19915)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19915/print.php?n=49812

  • Запитання — відповідь

Спадкування земельної ділянки

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Як правильно оформити спадщину на землю, яка належить мені за законом?» — цікавиться Валентин Олександрович із Київщини.

ПІСЛЯ відкриття ринку землі серед найпоширеніших є питання, які стосуються не тільки придбання земельних ділянок, а й оформлення їх при вступі у спадщину. Відповідно до цивільного законодавства України, спадкування — це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкування земельної ділянки здійснюється за законом або за заповітом. Спадкоємцем за заповітом є особа, визначена у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини здійснюється спадкування за законом.

Спадкоємці за законом поділяються на п’ять черг, і кожна з них успадковує майно лише у разі, якщо попередня черга його не успадкувала. Цивільне законодавство встановлює такі черги спадкоємців за законом:

1-ша черга: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той із подружжя, хто його пережив, та батьки;

2-га черга: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як із боку батька, так і з боку матері;

3-тя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця;

4-та черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини;

5-та черга: інші родичі до шостого ступеня спорідненості включно, утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням стосунків між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Для спадкування земельної ділянки потрібно подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу протягом шести місяців після смерті спадкодавця. Заява подається за останнім місцем проживання померлого. Якщо ж місце проживання померлого не відоме, то місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини.

Після відкриття спадкової справи нотаріус на підставі поданих документів від спадкоємця перевіряє наявність зареєстрованого права на ділянку за померлим у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо інформація про зареєстроване право власності та наявність кадастрового номера земельної ділянки підтверджується, то надалі нотаріус має право видати спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

Проте коли спадкодавцю за життя був виданий документ на право власності на земельну ділянку (наприклад державний акт), якій кадастровий номер присвоєно не було, то нотаріус не зможе видати свідоцтво на спадщину спадкоємцю через відсутність реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі.

У такому разі спадкоємцю необхідно звернутися в землевпорядну організацію з метою виготовлення технічної документації на земельну ділянку. Надалі після розробки та узгодження документації у відповідних установах відомості про земельну ділянку вносяться до Державного земельного кадастру з присвоєнням їй кадастрового номера та видачею про це витягу. У тому числі на підставі цього документа нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та реєструє його право власності на земельну ділянку.

При отриманні у спадщину земельної ділянки необхідно сплатити обов’язкові податки. Від їх сплати звільняються фізособи-резиденти, які є родичами першого та другого ступеня споріднення. Решта фізосіб-резидентів сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% вартості ділянки та 1,5% військового збору.

Для визначення суми податку, який треба сплатити, використовують експертну та нормативну оцінки землі. Для визначення розміру податку при спадкуванні необхідно зробити експертну оцінку земельної ділянки, звернувшись до будь-яких сертифікованого оцінювача або ж організації.