П’ятниця, 10 вересня 2021 року № 67 (19915)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19915/print.php?n=49803

  • Новини АПК

Одомашнюватиме екзотику

Підготувала Маргарита СИТНИК.

НИНІ на українських полях прижилися культури, які ще кількадесят років тому уявити було неможливо. Зокрема, популярний нині імбир — традиційна рослина Індії, Японії, Китаю (також росте на Ямайці, у Бразилії, В’єтнамі, Аргентині та Західній Африці). Його вживають маринованим, кладуть сирим у напої, використовують у випічці, також як лікувальний засіб, бо він позитивно позначається на імунній системі (щоправда, його не радять вживати вагітним через ризик передчасних пологів, він протипоказаний людям зі зниженим згортанням крові та діабетикам).

Саме цю культуру вирішив вирощувати фермер із Київщини Юрій Осадчий. На пробу, розповідає чоловік, посадили трішки у горщику. З одного корінця вдалось отримати близько кілограма імбиру, і в догляді він не був складний. Те, що культура теплолюбна, за проблему чоловік не вважає. Пан Юрій переконаний: в наших умовах за літо цілком реально виростити повноцінний урожай. Теплиць він поки що використовувати не має наміру.

Малоуспішний успіх

У 2019-2020-х роках було продано за кордон 18,8 тис. тонн цибулі, у 2018-2019 — 16,7 тис. тонн. У сезоні-2020/2021 обсяги зросли ледь не вдвічі, сягнувши 34,1 тис. тонн овочів. Уторгували наші виробники за цибулю 6,5 млн дол. — найбільший показник за вісім останніх торгових років. Понад половину закупили країни ЄС, 18% поїхало на Близький Схід (Ірак і Туреччина). Серед ближнього закордоння нашу цибулю у великих обсягах закуповували тільки Білорусь, Азербайджан і Молдова.

Однак у Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО) цей результат не вважають великим успіхом. Адже Україна є країною з найнижчою ціною цибулі у світі. Це свідчить про неефективність експортних зусиль і низькі якісні параметри: українські овочівники орієнтовані на вирощування сировини, а не готової продукції. От якби виробництво цибулі від початку опиралося на стандарти якості ЄС і велася системна робота над експортними просуваннями, то продали б більше за вищу ціну (Україні було цілком під силу експортувати в минулому сезоні понад 100 тис. тонн).

При цьому внутрішні ціни на овоч, за даними Держстату, за останній рік зросли на 69,5% — до 11,49 грн за кг. І фермери прогнозують, що цибуля дорожчатиме й надалі, адже в деяких областях вал цибулі уполовину менший, ніж торік, через погодні умови й розвиток хвороб.

Підводні камені ринку

УЖЕ багато говорилося про потенційну небезпеку від скасування мораторію на продаж сільгоспугідь для власників, а відтак продавців, але опинитися в невигідному становищі може й покупець. Експерти говорять, що на практиці виявилося кілька аспектів, котрі додають проблем людині, яка придбала ділянку. Зокрема, разом із паєм можна нерідко «купити» й орендаря, який ним користується. І позбутися останнього буває непросто, адже ринок оренди землі досить добре врегульований нашим законодавством. Поширена ситуація, коли орендар уже користується ділянкою і договір був укладений на кілька років, а продавець або приховав цей факт, або забув. А в угоді зазвичай не передбачено припинення її дії у зв’язку зі зміною власника.

Відтак «покупцю орендаря» доведеться домовлятися уже з ним. Проблем не завжди вдасться уникнути, адже обидві сторони можуть виявитися праві зі свого боку. Так що, збираючись придбати землю, варто все скрупульозно перевіряти заздалегідь.