П’ятниця, 10 вересня 2021 року № 67 (19915)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19915/print.php?n=49802

  • Гаряча тема

Терор під прикриттям держави

Віталій НАЗАРЕНКО.

«Сільські вісті» кілька років підряд послідовно висвітлюють події навколо торфозаводів Чернігівщини, яким ставлять палиці в колеса чиновники. Але цього разу держава за допомоги репресивного апарату силових і перевіряючих структур влаштувала їм справжній терор. До фальсифікованих прокуратурою та МВС справ із парадоксальними звинуваченнями в незаконному видобутку торфу(!) додався ще й тиск управління Держпраці.

ГОЛОВА профспілки «Чернігівторфу» (державне підприємство, яке працює у зв’язці із заводами, маючи завдання реалізовувати паливо, випущене ними) Андрій Страхов публічно звернувся до Президента Володимира Зеленського з вимогою захистити два останні добувні підприємства в регіоні:

— Володимире Олександровичу, змінюються президенти й уряди, але мафія та кремлівська агентура продовжують робити свою чорну справу — руйнувати торфогалузь. Нині вони хочуть знищити останні підприємства на Чернігівщині через силові відомства — прокуратуру, МВС, СБУ — та Держпраці. Така відповідь на Вашу вказівку створити в кожній області по одному заводу! На Чернігівщині їх два, і ті хочуть знищити, щоб завести на енергетичний ринок області низькоякісне російське вугілля і прибрати до рук неоціненні родовища, які належать державі, а отже — українському народу.

Формальною причиною, інформує А. Страхов, через яку керівник управління Держпраці області збирається зупинити роботу підприємств, є порушення безпеки праці. А про те, що в модернізацію заводів, які старші за Україну і в які останні 20 років держава не вклала ні копійки, він, певна річ, і словом не обмовився... Цинізму цій ситуації додає і те, що в минулі роки, коли на «Чернігівторф» заходили ставленики Міненерго, перевіряючі органи не бачили жодного порушення, а прокуратура досі не розслідує проваджень про завдані заводам горе-управлінцями багатомільйонні збитки.

Торфовики спізнали все: були рейдерські атаки, спроби захоплення донецькими бандитами, сфальсифіковані продажними силовиками кримінальні провадження, але щоб так нахабно вимагати зупинення виробництва — це вперше!

Якщо управління Держпраці доб’ється свого, які наслідки будуть для регіону? По-перше, існує велика ймовірність того, що заводи більше ніколи не запрацюють. Трудові колективи залишаться без роботи, їхні сім’ї — без доходу, а селища — без соціально відповідального бізнесу. По-друге, громадам загрожує зрив опалювального сезону: більшість їх у зв’язку з подорожчанням газу перейшла на тверде паливо, і поточного року оголошено тендери на закупівлю десятків тисяч тонн торфобрикету. По-третє, відсутність місцевого товару змусить населені пункти закуповувати російське і донецьке вугілля, на якому, подейкують, «сидять» силовики. Тож саме боротьба за енергетичний ринок Чернігівщини і є справжньою причиною чергових спроб знищити торфогалузь.

Хто ж керує наступом на держпідприємство? Нинішній начальник управління Держпраці області Микола Павлович Глущенко — уродженець сонячного Криму, який у свої 37 рік зробив стрімку кар’єру в органах МВС за Януковича, не втративши свого становища після його втечі (з 2001-го по 2015 рік служив у Головному управлінні МВС у Київській області), і продовжує професійно зростати при Зеленському. Якщо силовикам Януковича вдасться зупинити виробництво, то це означатиме остаточне знищення місцевого виробника на догоду енергетичним монополіям. Облрада та ОДА мають негайно втрутитись у ситуацію і покласти край свавіллю!

Ми ж бажаємо мужнім працівникам не здаватись, як заповідав Великий Каменяр Іван Франко: «Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод Не спинить вас!».