П’ятниця, 10 вересня 2021 року № 67 (19915)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19915/print.php?n=49800

  • Про це говорять

«Зелена» влада проти заробітчан

Михайло ГУБАШ.

З 1 вересня в Україні стартувала так звана податкова амністія, яка триватиме рівно рік. І хоча вона є справою добровільною і стосується не всіх громадян, люди непокояться, чи треба їм буде заповнювати якісь декларації.

ТОЖ ЩО і кому пропонує влада задекларувати? Потрібно декларувати, пише «Сьогодні», банківські метали, гривні, долари та інші валюти. Причому якщо гроші у вас зберігаються вдома, їх пропонують віднести до банку і попросити відкрити спецрахунок для декларування.

Також декларуванню підлягають земельні ділянки, житлова і нежитлова нерухомість, зокрема об’єкти незавершеного будівництва. Щоб визначити вартість майна, доведеться йти до оцінювача або до земкадастру і брати різні довідки. За які теж потрібно платити.

Крім автомобілів, декларувати потрібно й інші транспортні засоби: мотоцикли, яхти, літаки, трактори, причепи тощо. До рухомого майна зараховуються ювелірні вироби, предмети мистецтва та антикваріат, дорогоцінні камені й метали. Також треба вказати будь-які джерела одержання дивідендів чи інших видів доходу (наприклад депозит у банку), пам’ятні монети і банкноти.

Не повинні й навіть не мають права подавати «нульову декларацію» чиновники і депутати, оскільки вони і так в обов’язковому порядку декларують свої доходи.

Можна не подавати декларації, якщо будь-які активи, крім нерухомості й транспортних засобів, мають сумарну вартість не більш як 400 тис. грн; якщо сумарно площа квартир не перевищує 120 кв. м, а житлового будинку або будинків — 240 кв. м; якщо нежитлова нерухомість у власності не перевищує 60 кв. м; якщо загальна площа земельних ділянок не перевищує нормативну, вказану в ст. 121-й Земельного кодексу (скажімо, для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га, плюс для садівництва не більше 12 соток, плюс для дачного будівництва не більше 10 соток тощо); якщо у власності лише один транспортний засіб.

За майно, яке знаходиться на території України, необхідно буде сплатити 5% його вартості, а за майно за кордоном — 7%.

Представники влади стверджують, що добровільне декларування є дуже корисним як для держави, так і для самих громадян, які мають «необліковані» доходи. Ну, щодо держави зрозуміло — до продірявленого незграбним керуванням нинішньої влади бюджету мають надійти додаткові кошти. А от стосовно користі громадянам, то тут думки не такі однозначні.

Так, якщо хтось, користуючись своїм становищем, накопичував кошти незаконно (приміром, брав хабарі або працював у «тіні», тобто нелегально), то тепер він має змогу «відкупитися» від фіскальних органів «малою кров’ю»: віддав державі 20-ту частку (5%) від «нажитого непосильною працею», і спи собі спокійно, насолоджуючись життям за неправедно нажиті гроші.

А коли людина все життя відкладала кошти на придбання, припустимо, квартири чи автомобіля, то за що вона мусить віддавати частину своїх потом і кров’ю зароблених накопичень? Тільки тому, що не користувалася послугами банків, а тримала гроші «під подушкою»? Чи через те, що «зелена» влада виявилася неспроможною наповнювати держбюджет іншими законними способами?

Тож зрозуміло, що мета амністії — дістати гроші населення «з-під матраців». Податкова амністія передусім боляче зачепить заробітчан, переконаний колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. На його думку, з трудових мігрантів здиратимуть додаткові податки, до того ж легалізується зарплата у конвертах. «Що цей закон насправді означає: 1) будуть легалізовані «конверти», які, за повідомленнями багатьох ЗМІ, щомісяця одержують народні депутати; 2) будуть обкладені податками українці, які, працюючи за кордоном, утримують свої сім‘ї в Україні. Тобто замість того, щоб створити українцям нормальні умови праці вдома, аби вони не працювали у важких умовах по 12 годин на добу, живучи за тисячі кілометрів од дітей, подружжя, батьків, влада не додумалась нічого кращого, аніж як обкласти українців «опричниною» в кращих традиціях варварської держави Івана Грозного. І не вірте «рупорам» «слуг», що «амністія» нібито добровільна справа: після її завершення податкові опричники ходитимуть по хатах заробітчан, оцінюватимуть за власною фантазією побудовані будинки і привезені з-за кордону авто та нараховуватимуть податки — «опричнину» на нові конверти народним депутатам», — певен Руслан Рябошапка.

Член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна вважає, що основне завдання так званого добровільного декларування громадян полягає у фактичному знищенні середнього класу. На її думку, влада звинувачує його в економічних негараздах, а за рахунок простих громадян має намір наповнювати державну скарбницю.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики «слуга народу» Данило Гетьманцев пояснив дію грабіжницького закону на прикладі: лікар працював в Україні, потім поїхав на заробітки до Чехії. Загалом заробив 50 тис. доларів. Він має віднести ці гроші до банку і відкрити там спецрахунок у будь-якій валюті. За таку легалізацію заробленого медик має сплатити 5%, тобто 2,5 тис. доларів, після чого може вільно використовувати свої кошти (у сумі вже не 50 тис., а 47 тис. 500) на будь-що, і податкова йому вже не страшна.

Отак-от, «усього-на-всього» 2500 доларів. За що? За можливість спати спокійно, відповідають «мудрі» представники влади! Тієї влади, яка не надала лікареві можливості заробити 50 тисяч доларів удома. Нічого не скажеш, гарно влаштувалися…