Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Лікувати буде нікому

Олена БЕГМА.

ЗА ДАНИМИ Профспілки працівників охорони здоров’я України, у другому кварталі нинішнього року фінансування істотно зменшили для 1318 вітчизняних медустанов.

Левова частка у цій цифрі — районні медичні заклади вторинного рівня, надто ті, що у глибинці. Водночас знову радикально урізали фінансування психіатричних і протитуберкульозних диспансерів. До переліку фінансово знекровлених потрапили навіть центри первинної медико-санітарної допомоги.

Тим часом медперсонал став заручником ситуації, бо урізання фінансування означає затримання зарплат. Найгірша ситуація з виплатами заробленого — у Львівській, Тернопільській, Сумській, Кіровоградській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Вінницькій та Волинській областях.

Як наголошують експерти, це є наслідком упровадження другого етапу медреформи, який докорінно змінив принципи фінансування медустанов. Тепер рішення про надання субвенції ухвалює новостворена Національна служба здоров’я України. Суми вона розраховує з огляду на кількість пацієнтів і видів медичної допомоги, яку може запропонувати заклад.

Про матеріальну базу вітчизняних лікарень, комунальних некомерційних підприємств годі й говорити. А на придбання сучасного обладнання, а також комп’ютеризацію робочих місць потрібні кошти, які просто ніде взяти. Тоді як без обладнання не буде ліцензування, відповідно й фінансування… Створюється враження, що НСЗУ шукає не можливості для розвитку медзакладів, а способи донищення уламків медичної системи у країні.

На тлі цього в Україні спалахують протести медиків, котрі вимагають гідних зарплат, своєчасної їх виплати і перегляду реформи. У Львівській, Донецькій та Харківській областях, домагаючись своїх законних прав, люди в білих халатах перекривали автошляхи та пікетували адмінбудівлі влади, а подекуди оголошували голодування. Після того як медсестра з Київщини Ніна Козловська виклала емоційне відео у соцмережі, в якому розповіла, що любить свою професію і не хоче її змінювати, але оплата праці є неприйнятною, виник протестний рух молодшого медичного персоналу «Будь як Ніна».

Не дивно, що українські лікарі дедалі частіше торують заробітчанську дорогу за кордон. Якщо ця тенденція матиме місце й надалі, Україна ризикує залишитись узагалі без кваліфікованих медичних кадрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ситуація з вугіллям незмінна і критична
Читати
Без інцидентів не обійшлось
Читати
Більшість усе ж у сім’ях
Читати
Народжуваність падає
Читати
Заповідники на електронній карті
Читати
Нова хвиля наближається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове