Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

«Зелена» влада проти заробітчан

Михайло ГУБАШ.

З 1 вересня в Україні стартувала так звана податкова амністія, яка триватиме рівно рік. І хоча вона є справою добровільною і стосується не всіх громадян, люди непокояться, чи треба їм буде заповнювати якісь декларації.

ТОЖ ЩО і кому пропонує влада задекларувати? Потрібно декларувати, пише «Сьогодні», банківські метали, гривні, долари та інші валюти. Причому якщо гроші у вас зберігаються вдома, їх пропонують віднести до банку і попросити відкрити спецрахунок для декларування.

Також декларуванню підлягають земельні ділянки, житлова і нежитлова нерухомість, зокрема об’єкти незавершеного будівництва. Щоб визначити вартість майна, доведеться йти до оцінювача або до земкадастру і брати різні довідки. За які теж потрібно платити.

Крім автомобілів, декларувати потрібно й інші транспортні засоби: мотоцикли, яхти, літаки, трактори, причепи тощо. До рухомого майна зараховуються ювелірні вироби, предмети мистецтва та антикваріат, дорогоцінні камені й метали. Також треба вказати будь-які джерела одержання дивідендів чи інших видів доходу (наприклад депозит у банку), пам’ятні монети і банкноти.

Не повинні й навіть не мають права подавати «нульову декларацію» чиновники і депутати, оскільки вони і так в обов’язковому порядку декларують свої доходи.

Можна не подавати декларації, якщо будь-які активи, крім нерухомості й транспортних засобів, мають сумарну вартість не більш як 400 тис. грн; якщо сумарно площа квартир не перевищує 120 кв. м, а житлового будинку або будинків — 240 кв. м; якщо нежитлова нерухомість у власності не перевищує 60 кв. м; якщо загальна площа земельних ділянок не перевищує нормативну, вказану в ст. 121-й Земельного кодексу (скажімо, для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га, плюс для садівництва не більше 12 соток, плюс для дачного будівництва не більше 10 соток тощо); якщо у власності лише один транспортний засіб.

За майно, яке знаходиться на території України, необхідно буде сплатити 5% його вартості, а за майно за кордоном — 7%.

Представники влади стверджують, що добровільне декларування є дуже корисним як для держави, так і для самих громадян, які мають «необліковані» доходи. Ну, щодо держави зрозуміло — до продірявленого незграбним керуванням нинішньої влади бюджету мають надійти додаткові кошти. А от стосовно користі громадянам, то тут думки не такі однозначні.

Так, якщо хтось, користуючись своїм становищем, накопичував кошти незаконно (приміром, брав хабарі або працював у «тіні», тобто нелегально), то тепер він має змогу «відкупитися» від фіскальних органів «малою кров’ю»: віддав державі 20-ту частку (5%) від «нажитого непосильною працею», і спи собі спокійно, насолоджуючись життям за неправедно нажиті гроші.

А коли людина все життя відкладала кошти на придбання, припустимо, квартири чи автомобіля, то за що вона мусить віддавати частину своїх потом і кров’ю зароблених накопичень? Тільки тому, що не користувалася послугами банків, а тримала гроші «під подушкою»? Чи через те, що «зелена» влада виявилася неспроможною наповнювати держбюджет іншими законними способами?

Тож зрозуміло, що мета амністії — дістати гроші населення «з-під матраців». Податкова амністія передусім боляче зачепить заробітчан, переконаний колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. На його думку, з трудових мігрантів здиратимуть додаткові податки, до того ж легалізується зарплата у конвертах. «Що цей закон насправді означає: 1) будуть легалізовані «конверти», які, за повідомленнями багатьох ЗМІ, щомісяця одержують народні депутати; 2) будуть обкладені податками українці, які, працюючи за кордоном, утримують свої сім‘ї в Україні. Тобто замість того, щоб створити українцям нормальні умови праці вдома, аби вони не працювали у важких умовах по 12 годин на добу, живучи за тисячі кілометрів од дітей, подружжя, батьків, влада не додумалась нічого кращого, аніж як обкласти українців «опричниною» в кращих традиціях варварської держави Івана Грозного. І не вірте «рупорам» «слуг», що «амністія» нібито добровільна справа: після її завершення податкові опричники ходитимуть по хатах заробітчан, оцінюватимуть за власною фантазією побудовані будинки і привезені з-за кордону авто та нараховуватимуть податки — «опричнину» на нові конверти народним депутатам», — певен Руслан Рябошапка.

Член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна вважає, що основне завдання так званого добровільного декларування громадян полягає у фактичному знищенні середнього класу. На її думку, влада звинувачує його в економічних негараздах, а за рахунок простих громадян має намір наповнювати державну скарбницю.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики «слуга народу» Данило Гетьманцев пояснив дію грабіжницького закону на прикладі: лікар працював в Україні, потім поїхав на заробітки до Чехії. Загалом заробив 50 тис. доларів. Він має віднести ці гроші до банку і відкрити там спецрахунок у будь-якій валюті. За таку легалізацію заробленого медик має сплатити 5%, тобто 2,5 тис. доларів, після чого може вільно використовувати свої кошти (у сумі вже не 50 тис., а 47 тис. 500) на будь-що, і податкова йому вже не страшна.

Отак-от, «усього-на-всього» 2500 доларів. За що? За можливість спати спокійно, відповідають «мудрі» представники влади! Тієї влади, яка не надала лікареві можливості заробити 50 тисяч доларів удома. Нічого не скажеш, гарно влаштувалися…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ситуація з вугіллям незмінна і критична
Читати
Без інцидентів не обійшлось
Читати
Більшість усе ж у сім’ях
Читати
Народжуваність падає
Читати
Заповідники на електронній карті
Читати
Нова хвиля наближається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове