Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Віджнивували

Галина ВЕРНИГОРА.

НИНІ Кіровоградщина зібрала рекордний урожай ранніх зернових та зернобобових. За даними ГУ Держпродспоживслужби в області, валовий збір збіжжя із площі понад 538 тис. га перевищив 2,5 млн тонн. Середня врожайність становила 4,72 т/га, що на 1,2 т/га більше, ніж торік. А якщо говорити конкретніше, то вдалося намолотити пшениці — 1 млн 944 тис. т (урожайність 5,03 т/га); ячменю — 540 тис. т (4,7 т/га); гороху — 41,6 тис. т (2,63 т/га). Також намолочено 69,7 тис. т ріпаку за врожайності 2,42 т/га.

Вшанували героїв

ТРЕТІЙ рік поспіль 29 серпня ми відзначаємо День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. За усталеною вже традицією ще впродовж тижня по тому в регіонах і громадах відбуваються заходи патріотично-громадянського спрямування, із цим днем пов’язані. Так, у Кропивницькому відбулась жалобна хода пам’яті жертв, як було написано на гаслах, «українсько-російської війни на Донбасі», яка триває досі. До неї долучилося чимало містян, серед яких близькі та рідні загиблих, учасники бойових дій, духовенство Української православної церкви, волонтери, представники влади та просто небайдужі люди. На чолі велелюддя крокував духовий оркестр. Колона пройшла від площі Героїв Майдану на Фортечні вали до Алеї слави, де цього дня був приспущений найвищий державний прапор області. Єпископ Кропивницький і Голованівський відправив заупокійну службу за воїнами, загиблими на сході країни.

Більшість безробітних — жінки та молодь

У ЦЕНТРАХ зайнятості Кіровоградщини зареєстровано 13 тисяч безробітних громадян. Серед них 54% становлять жінки, 31% — молодь віком до 35 років, 47,8% — жителі сільської місцевості.

Загалом сьогодні в області на кожну вакансію потенційно претендують вісім осіб. Але попри це нерідко «простоюють» і вільні робочі місця. Причина в надто низькій пропонованій зарплаті. Наприклад, зараз державні установи та лікувальні заклади потребують 159 лікарів. Їм готові платити від 4100,12 (0,5 ставки) до 17 450 гривень. Небагато охочих на такі оклади, коли в приватних структурах зарплата лікаря стартує від 25 тисяч гривень.

Загальноосвітні заклади області сьогодні потребують 52 педагогічних фахівці. Серед учительських вакансій — викладачі англійської мови, зарубіжної літератури, інформатики, математики, трудового навчання, української мови і літератури, фізики, хімії, астрономії, географії, музики та фізичної культури. Пропонована зарплата — від 2500 (0,3 ставки) до 10 000 гривень.

Шахти у режимі простою

ОДРАЗУ три уранові шахти, розташовані у Кіровоградській області, — «Інгульська», «Новокостянтинівська» та «Смолінська» — державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» з 25 серпня припинили роботу. Причиною стала цілковита відсутність коштів на виробничий процес. Склалися умови, за яких не може бути виконана програма з видобутку уранової руди та виробництва уранового оксидного концентрату. І без того вже, за підсумками першого півріччя, ДП «СхідГЗК» спрацювало зі збитком у розмірі 600 млн грн. А в разі неприйняття дієвих рішень для поліпшення ситуації до кінця року збитки прогнозуються в сумі 1,2 млрд грн…

Поки що на шахтах працюють тільки робітники, які відкачують звідти воду, щоб шурфи не затопило. Підприємство з п’ятитисячним колективом відновить роботу лише після надходження грошей в обсягах, достатніх для забезпечення виробництва необхідними ресурсами. Експерти звертають увагу, що СхідГЗК на відміну від Енергоатому перебуває у сфері управління Міненерго. Тож саме міністерство має займатися порятунком підприємства, яке є гарантом енергетичної незалежності та енергобезпеки держави.

Четверте місце в державі, тільки з кінця

СЕРЕДНЯ нoмінальна заpoбітна плата штатнoгo пpацівника в oбласті наприкінці літа становила 11 684 гpн, що еквівалентно 435 доларам. Це, втім, суттєво менше, ніж у цілому по країні. За даними Держстату, в Україні цей показник нині — 14 345 гривень, або 535 доларів. Між тим, найбільше заpoбляють пересічно в Києві (20 956 гpивень) та в Дoнецькій oбласті (15 287). Кіровоградщина посідає четверте місце з кінця після Чернівецької (11 350 гpивень), Чернігівської (11 547) та Херсонської (11 552) oбластей.

До відома: особливості методики вираховування урядом середньої зарплати детально роз’яснив економіст Олексій Кущ у статті «Що не так із середньою зарплатою», опублікованій у «Сільських вістях» №58 від 6 серпня цього року. Справа в тому, що держава насправді вводить в оману людей, вираховуючи таким чином середню зарплату. Але найстрашніше — те, що на рівні глав держав українські владці оперують цими числами і показують світові, мовляв, як у нас усе чудово.

Умови праці загрожують життю

ЗАЛІЗНИЧНИКИ регіону повідомили про смерть на робочому місці їхнього колеги. Наприкінці серпня під час руху в напрямку станції «Знам’янка» 53-річний машиніст Микола Мельник проігнорував звернення чергового по станції «Королівка». Поїзд на повному ходу промчав повз цю станцію, не зупинившись, як належить. Тоді черговий по станції зв’язався з помічником машиніста цього потяга, а той знайшов товариша в кабіні без ознак життя, відтак застосував екстрене гальмування... Колеги померлого кажуть, що того дня було дуже спекотно, спровокувати раптову смерть могла задуха. Створено комісію, яка має з’ясувати, чи пов’язана смерть чоловіка з виробництвом.

Не перший рік трудові колективи залізничників по всій країні б’ють тривогу через нестерпні умови праці, зокрема таку проблему, коли кабіни електровозів теплої пори розпечені до 45-50 градусів за Цельсієм. Такого навантаження не витримає навіть здорове серце. Кожного літнього сезону на робочому місці в кабінах гинуть машиністи. Навіть прилади не витримують перегріву і виходять з ладу. Тоді як відповідно до затверджених норм температура в кабіні має бути в межах 22-24 градусів.

Мандрувати стане приємніше

ЧАРУЄ своїми унікальними природними ландшафтами заснований іще наприкінці позаминулого століття дендропарк «Веселі Боковеньки», який розкинувся на площі понад сто гектарів у Долинському районі поблизу села з однойменною назвою. Це ідеальне місце для мандрівки вихідного дня з Кропивницького чи Кривого Рогу. Зокрема, з обласного центру до парку всього 70 кілометрів. Їхати треба по трасі на Кривий Ріг і, не доїжджаючи до села Братолюбівка, повернути за вказівником праворуч. Але кому доводилося раніше долати цей шлях, той знає, що далі до самого парку пролягали кілометри бездоріжжя. Скільки автомобілів і автобусів із туристами там не раз застрягали…

І ось нарешті для любителів вітчизняних природних щедрот є хороша новина: завершено ремонт національної автомобільної дороги загального користування державного значення Н-23 Кропивницький — Кривий Ріг — Запоріжжя до населених пунктів Кропивницького району та дендропарку «Веселі Боковеньки».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове