Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Активізувались неспроста

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Іноземний безпілотник засікли в повітряному просторі України над Харківщиною представники СБУ. Судячи з повідомлення пресслужби відомства, це був ударний дрон. На літальному апараті ідентифікували маркування, але кому він належав, не повідомлялося.

У НАШОМУ повітряному просторі ударні безпілотники іноземних держав, безсумнівно, курсують. Скажімо, американські. Однак роблять вони це з дозволу української влади. Висновок про те, що безпілотник належав не дружній до нас країні, можна зробити із заклику СБУ бути пильними. «У зв’язку з цим випадком просимо належним чином реагувати на законні вимоги правоохоронців», — ідеться в повідомленні. Населення просять невідкладно повідомляти про осіб, які виявляють необґрунтовану цікавість до об’єктів військових та транспортної інфраструктури, будівель органів влади та управління, використовуючи при цьому засоби відео-, фотофіксації, безпілотні літальні апарати.

Але незрозуміло: якщо на безпілотнику було маркування, що давало змогу встановити, якій державі він належить, то чому ми сором’язливо мовчимо про порушення нашого повітряного простору, не викликаємо послів цієї держави, не вручаємо їм ноту протесту. Звідки дрон прилетів, встановити неважко. З великою часткою ймовірності, з сусідньої Бєлгородської чи Воронезької областей РФ. Ще одне запитання: чому про безпілотники повідомляє СБУ, а не пресслужба Повітряних сил України, адже це їхня компетенція — збивати ворожі літальні апарати?

Свого часу ворожий дрон наробив на Харківщині чимало лиха, коли з його допомогою було вчинено диверсію на військових складах неподалік Балаклії. Та й не лише тут. Приміром, на складах центрального ракетно-артилерійського управління в грудні 2015 року загорілись і здетонували боєприпаси, потім стався вибух на складах однієї з військових частин біля Запоріжжя в лютому 2016 року. Згідно з висновками експертизи, як у першому провадженні, так і в другому з місця події було вилучено фрагменти саморобних запалювальних пристроїв, які потрапили на територію військових об’єктів шляхом скидання з висоти... Подібним чином було знищено і склад боєприпасів коло Сватового на Луганщині.

Ворожі безпілотники в глибині території України — це наша нинішня реальність, а над лінією зіткнення взагалі буденне явище. Зверніть увагу на повідомлення з фронту: майже щодня на Сході України ворог обстрілює наші позиції з мінометів та гармат важких калібрів, і завжди вогонь корегується з дронів.

Стало дуже поширеним застосовувати безпілотники для мінування підходів до українських позицій. Залітає такий літачок на кількасот метрів у глибину контрольованої нами території і скидає міну, яка при ударі об землю стає у бойове положення, випускаючи кілька павутин... Потрібно всього якихось 300 грамів натиску, аби міна спрацювала. Скільки на цих пристроях вже підірвалося наших хлопців!

Якщо звичайний розвідувальний безпілотник можна посадити чи збити з курсу засобами РЕБ (радіоелектронної боротьби), то розвідувально-ударний знищити важко. Такі російські дрони, які виготовляються за західними технологіями, можуть літати на висоті 4 тисяч метрів, а це означає, що зеніткою його не зіб’єш — хіба що «Буком». Утім, один постріл з цього комплексу коштує дорожче, ніж безпілотник.

Був випадок, коли проти ворожого дрона, який долетів аж до Лисичанська, застосували гвинтокрил. Операція, як повідомляла пресслужба ЗСУ, пройшла успішно. Однак після цього подібних повідомлень не було. Безпілотник важко запеленгувати, потім, поки надійде команда на застосування гелікоптера, поки він знайде ворожий літальний апарат, від того й слід прохолоне.

Ще одне ноу-хау, спільне з поляками, — встановлення на автоплатформі касет некерованих реактивних снарядів, які при підльоті до безпілотника вистрілюють хмару уламків. Навіть назву цьому комплексу дали — «Ромашка». Утім, його, як і більшість вітчизняних надсучасних розробок, показують переважно на виставках, а потім про нього забувають.

Безпілотники відіграють дедалі більшу роль у сучасних війнах. А їх поява у глибині нашої території свідчить про те, що найближчим часом нас можуть чекати тривожні новини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове