Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Природа бунтує

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Оздоровчий сезон, якого терпляче впродовж року чекає чимало українців, добіг завершення. Вже зрозуміло, що на Азовському узбережжі він не вдався, розчарував. Соцмережі вирують: люди, які приїхали на море у серпні, сподіваючись на його «оксамитову» милість, нарікають на втрачений час, гроші, зіпсовану відпустку.

«У МОРЕ зайти неможливо, суцільний кисіль, — пише одна з курортниць. — Я відпочиваю в Кирилівці понад десяток років поспіль, але стільки медуз бачила вперше. Кажуть, у липні взагалі був армагеддон, воно й видно, бо ми застали такі собі кладовища — гори медуз із купами водоростей. Усе це, як повіє вітер, віддає смородом, особливо коли виходиш з води».

І так тривало практично все літо. Відпочивальники подекуди самотужки розчищали місця для купання. Деякі власники баз відпочинку натягували сітки вздовж берега, які мали затримувати слизьких морських мешканців. Чи ж варто казати, що така праця нагадувала зусилля міфологічного Сізіфа.

Повідомлення про небувале нашестя медуз застерегли від поїздки на Азовське узбережжя чимало родин, які зазвичай відпочивають тут із дітьми. Адже медики радять уникати зустрічі з цими істотами, бо наслідки важко передбачити. Найчастіше це опіки, але може бути й гостра алергічна реакція, коли без допомоги лікаря не обійтися.

Важко підрахувати збитки організаторів відпочинку, людей, для яких курортний сезон — єдина можливість заробити, щоб жити протягом року, — вони дістали підніжку, після якої не так просто оговтатися. Відомо, що деякі бази відпочинку господарі передчасно закрили, адже не в змозі утримувати їх порожніми.

Натомість свою «медузну» вигоду отримали умільці виробляти і встановлювати басейни. Неабиякий попит на них, що почався ще торік, різко зріс цього літа. Адже Інтернет ряснів оголошеннями: люди жадали винайняти житло з обов’язковою наявністю басейну. Це притаманно курортам Бердянська, Приморського Посаду, Кирилівки. Одна з компаній, що займається басейнами і одержала потужні замовлення на свою продукцію, навіть віддала належне винуватиці такого сплеску — медузі, встановивши у своєму офісі її статуетку.

Басейни — це добре, проте вони ніколи не замінять нам моря — лагідного, теплого, цілющого, яким донедавна був Азов. Людина має змінити своє ставлення до природи, довкілля. Море не в змозі очищати себе від згубного збиткування. Бунтують мікроорганізми, не випадковими є нашестя, окрім медуз, комарів, «сонечок», морських бліх, позаяк порушено гармонію буття, забуто поняття, що ми діти природи. Як з’ясувалося — нерозумні й недалекоглядні.

Екологічна ситуація та її наслідки були настільки тривожними, що в обласній раді створили комісію з розв’язання проблемних питань Азовського узбережжя. Йдеться про забруднення моря, зміни в його екосистемі, що призвело до зниження туристичного потенціалу області.

— Мешканці Кирилівки, Бердянська, Приморська та інших громад курортних зон, а це сотні тисяч людей, мають прибуток завдяки відпочивальникам у літній час. Останніми роками екологічна ситуація змінилась на гірше, туристичний потік знижується, як і прибутки населення та територій. Маємо напрацювати заходи та залучити фахівців, які допоможуть цим територіям підготуватись до наступного сезону, — наголосив голова комісії Олег Чернов.

Фахівці, серед яких представники громад курортних зон, профільних інститутів, науковці, діятимуть комплексно, бо, аби оздоровити море, треба звернути увагу на негаразди річок, що впадають в Азовське море. Розглядається також можливість залучення коштів державного бюджету на проєкти з розвитку морського узбережжя.

Є сподівання, що медузи все ж відступлять у глибини, — природа мудро влаштована. Але вона потребує нашої турботи та захисту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове