Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Укотре про вчительські зарплати

Олена КОЩЕНКО.

ПОКАЗНИК заробітної плати штатних працівників в освітній царині так і залишається меншим за середній рівень заробітних плат в економіці на 17%. Зокрема, згідно з повідомленням Держстату, нині середня зарплатня освітянина дорівнює 11 895 грн, що становить лише 82,9% від пересічного розміру в економічних галузях (14 345 грн). Щоправда, вчительські зарплати все ж різняться у регіонах, адже місцеві громади мають право встановлювати своїм сіячам розумного, доброго, вічного доплати. Найвищий показник заробленого біля шкільної дошки зафіксований у столиці, а також Київській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Найнижчий — у Чернівецькій, Чернігівській, Херсонській, Кіровоградській та Волинській областях.

Тепер мусять страйкувати

УЧИТЕЛІ 23 навчальних закладів Долинської об’єднаної територіальної громади, що в Івано-Франківській області, оголосили страйк через невиплату заробітної плати. Вони хоч і вийшли на роботу, але уроків не проводять. Тим часом в ОДА метикують, де взяти гроші, аби сплатити борг педагогам, який станом на 2 вересня зріс до більш як 16 мільйонів гривень. Заступниця міського голови Долини Алла Шевченко пояснює, що через приєднання до ОТГ додаткових закладів освіти цього року субвенцій і коштів місцевого бюджету «просто не вистачає для виплати цієї заборгованості». Втім, це проблема аж ніяк не педагогів, вони вимагають, щоб їм віддали зароблене, а не водили обіцянками за ніс, як це робили місцеві чиновники мало не все літо. І, вочевидь, восени відбуватиметься те саме. Тому вчителі й удалися до організованого протесту.

ПТУ продовжують набір

ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНІ училища проводять додатковий набір вступників. Поточного року ще до 1 жовтня охочі можуть подати документи на бюджетні місця в межах ліцензованого обсягу. МОН уточнює: йдеться не про формування нових груп першокурсників, а про донабір в уже створені на вільні місця.

Як відомо, аби вступити до профтеху, не потрібно складати ЗНО. Хоча подекуди абітурієнти і можуть здавати вступні іспити. Водночас учням, які успішно закінчили заклад профосвіти, мають свідоцтво про повну загальну середню освіту та склали ЗНО, відкрита дорога у заклад вищої освіти. Для зарахування на бюджетне місце треба пройти конкурс.

А туалет — надворі

ЖИВЕМО у ХХІ столітті, а 4018 вітчизняних закладів загальної освіти досі не мають централізованого водопостачання, тобто катма санвузлів у приміщеннях. При цьому працюють на привозній воді 604 харчоблоки закладів освіти. Такі дані оприлюднила Держпродспоживслужба.

Годі вже казати про результати перевірок самих об’єктів водопостачання, які давно потребують модернізації. Так, серед 5686 інспектованих цього року Держпродспоживслужбою водних мереж у 52,9% було виявлено невідповідність води санітарним нормам. Зокрема, порушення у дотриманні санітарного законодавства зафіксовано в Запорізькій області — на 98% перевірених об’єктів, у Дніпропетровській — на 90%, у Сумській — на 88%, у Миколаївській — на 93%, у Рівненській — на 89%, у Київській — на 100%. Найбільші показники відхилення проб питної води за мікробіологічними показниками від норми встановлено у Миколаївській та Івано-Франківській областях. Значні розрізнення — в Запорізькій, Миколаївській та Рівненській областях.

На ремонт у класі, на мийні засоби...

ЯК ТІЛЬКИ починається навчальний рік, так у багатьох школах, як пишуть користувачі соцмереж, стартує «пора грошового доїння батьків учнів». То треба здати гроші на жалюзі, то на якийсь ремонт у класі…

«Необхідність збирати гроші на щось із батьків — ознака поганої роботи директора школи. Адже якщо школа чогось потребує, саме він має порахувати, скільки грошей і на що необхідно, і заздалегідь подати запит до управління або відділу освіти. Знаю достеменно: нині громади отримали у своє розпорядження більше коштів, школи стали фінансуватися набагато краще», — заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Його служба щороку одержує чимало скарг від батьків на примусові побори, негласно ініційовані адміністрацією школи через класних керівників. Причому що «крутіший» і престижніший заклад, то більше батькам доводиться видобувати з гамана. Так, в одній зі столичних гімназій їм наказали щомісяця «скидатися» по 1,5 тисячі грн, а перший «внесок», аби дитину зарахували до першого класу, становив… 10 тис. грн. Щоправда, в регіонах суми поборів зазвичай нижчі, але це не применшує гостроти проблеми для українських сімей.

У проблеми з поборами у школі є ще один аспект. Буває, тих, хто не здає гроші, цькують. Як можна цьому запобігти? Треба не мовчати, а скаржитись у МОН.

Уроки і канікули за графіком

ХОЧА школи можуть самостійно визначатись із розпорядком навчального року, проте все ще є чіткі критерії щодо уроків і канікул, визначені МОН.

Отже, навчальний рік має закінчитися не пізніше 1 липня наступного року. Його тривалість повинна становити не менш як: 720 навчальних годин — у початковій школі, 890 навчальних годин — у гімназії (5-9-ті класи), 1110 навчальних годин — у ліцеї (10-12-ті класи). Учні, як завше, матимуть чотири канікулярні періоди, на тривалість і дати яких, утім, може вплинути епідемічна ситуація з коронавірусом. Згідно із планом МОН, осінні канікули триватимуть з 25 по 31 жовтня 2021 року, зимові — з 25 грудня 2021 до 9 січня 2022 року, весняні — з 28 березня до 3 квітня, літні — з 1 червня по 31 серпня.

Студентський плацкарт

УКРЗАЛІЗНИЦЯ нагадує, що студенти та учні ПТУ можуть подорожувати у поїздах зі знижкою 50%. Щоправда, квиток зі знижкою їм продадуть лише у плацкартний вагон, вагон 2-го та 3-го класів усіх категорій поїздів, у всі вагони регіональних поїздів внутрішнього сполучення, а також для поїздки електричкою приміського сполучення.

Навчання теж велика праця

ПОТОЧНОГО року Верховна Рада вперше заснувала іменні премії у розмірі 100 тисяч гривень для 30 учасників ЗНО, які сумарно з чотирьох навчальних предметів набрали не менш ніж 790 балів, зокрема 200 балів з однієї дисципліни. Але тільки 27 із них буде вручено гроші, оскільки умовою їх надання є зарахування нині до вітчизняного закладу вищої освіти, бо троє обрали для вступу все ж іноземний виш.

Стало відомо, що з цих трьох десятків найрозумніших учасників ЗНО лише дві особи обрали гуманітарний профіль. Решта зупинила вибір на технічних та природничих науках. Заяви надійшли на такі спеціальності: «Інженерія програмного забезпечення» — вісім, «Комп’ютерні науки» — шість, «Прикладна математика» — дві, «Прикладна фізика та наноматеріали» — дві, «Економіка» — дві. Водночас найбільше заяв від нагороджених грошовою державною премією за результатами ЗНО подано до таких ВНЗ: КНУ ім. Тараса Шевченка — дев’ять, КПІ ім. Ігоря Сікорського — чотири, Український католицький університет — чотири.

Списав? Відберуть диплом

ЗВИЧКА списувати вкорінюється зі шкільної лави. Нерідко учні «передирають» реферати, ставлячи своє прізвище замість законного автора. Навряд чи вчитель скрупульозно перевірятиме роботу на плагіат. І так ведеться із класу в клас. А потім випускник школи стає студентом, де історія повторюється. Раніше повідомлялося, що понад половина дипломних робіт та приблизно третина всіх захищених дисертацій в Україні містять плагіат…

З академічною недоброчесністю нарешті почали боротися, принаймні у вищій школі. Уряд на своєму засіданні 26 серпня створив правові умови — затвердив порядок скасування рішення про присудження ступеня бакалавра чи магістра. Зокрема, відтепер можуть скасувати навіть уже отриманий диплом бакалавра чи магістра, якщо у кваліфікаційній роботі виявлять плагіат або фальсифікацію. Таку ухвалу має право винести вчена рада вишу чи наукової установи впродовж двох місяців після видачі диплома.

Важливий нюанс у нововведенні: підозрюваний у такій махінації може добровільно, до початку розслідування вченою радою, подати відмову від диплома. Тоді це дозволить йому відновитися на навчанні у тому ж виші або будь-якому іншому.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове