Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Роблять із країни
пестицидний полігон

Олег Григоренко.

ВСЕУКРАЇНСЬКА екологічна ліга б’є на сполох. У своєму зверненні до співвітчизників експерти цієї громадської організації застерігають, що тепер транснаціональним хімічним компаніям дозволено ввозити на митну територію України незареєстровані у країні їх виробника агрохімікати, зокрема й пестициди.

Як повідомляла наша газета, Президент Володимир Зеленський підписав закон №1586-IX (реєстраційний номер при ухваленні Верховною Радою — 2289) про внесення змін до статті 4-ї Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України. Саме цим документом, серед іншого, розблоковано і значно спрощено процес увезення хімічних засобів захисту рослин для наукових випробувань, зокрема й скасована вищезгадана норма про документальне підтвердження державної реєстрації в країні, де вони безпосередньо виробляються.

Вітчизняне Міністерство аграрної політики і продовольства щедро розписало вигоди, які дістала держава від набуття чинності нової норми закону. А тим часом українська територія може стати базою для проведення досліджень і випробувань створених за кордоном пестицидів невідомої якості, відтак це негативно позначиться на довкіллі та здоров’ї населення.

На чому, між іншим, ще на стадії обговорення скандального законопроєкту наголошувало головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради. Також у його висновку йшлося про те, що новий закон призведе до втрати державного контролю за незареєстрованими пестицидами, які будуть завозитись в Україну.

Зрештою підписаний Президентом документ не відповідає п. 8-му преамбули Регламенту ЄС 1107/2009, яким передбачено, що «повинно бути забезпечено найвищий рівень захисту людського та тваринного здоров’я, довкілля, і в той же час захист конкуренції сільського господарства ЄС». Тим часом використання нових препаратів у країні — члені ЄС можливе тільки після відповідної реєстрації їх у країні-виробнику — члені ЄС. А також за наявності окремого(!) екологічного дозволу держави на застосування нових засобів на її території. Такі ось подвійні стандарти екологічної безпеки в Європі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове