Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

«Подарунок» доведеться відробляти

Олена БЕГМА.

Як уже повідомлялося, Міжнародний валютний фонд виділив 650 млрд доларів на підтримку світової економіки, які розділено між 190 країнами — членами Фонду. Від цього пирога Україна пропорційно її квоті в цій міжнародній інституції ООН (0,42%) отримала 2,7 млрд доларів спеціальних прав запозичень. Тобто ці кошти повертати не потрібно, простіше кажучи, вони дармові.

2,7 МІЛЬЯРДА доларів — дуже великі гроші для нашої країни. Це у чотири рази більше, ніж довгоочікуваний владою, але поки що недосяжний черговий транш МВФ. Президент Володимир Зеленський назвав таку суму «гарним подарунком українцям» до 30-річчя незалежності.

Утім, схоже, що набуття спеціальних прав запозичень від інституції ООН стало дуже гарним підношенням передовсім уряду. І підуть гроші не на обіцяне президентом «стимулювання нашої економіки» та розвиток інвестиційно привабливих сфер. Бо, згідно із заявою Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, одержану фінансову допомогу спрямують на покриття дефіциту бюджету та збільшення соціальних виплат громадянам пільгових категорій.

Як відомо, нинішнього року розмір дірки у держскарбниці, що виникла внаслідок неналежного планування і невиконання дохідних статей бюджету, — 247 млрд гривень (майже 10 млрд дол.). Фінансувати дефіцит планували переважно з допомогою запозичень. Однак коштів, які Мінфін залучає на внутрішньому ринку, не вистачає навіть для того, аби рефінансувати старі борги, не кажучи вже про інші видатки бюджету. Як наслідок, станом на 1 серпня залишок грошей у державній скарбниці знизився до мінімуму за останні два роки — 9,88 млрд гривень.

До того ж для України одержані від МВФ гроші зняли з порядку денного досі гостру проблему виплати вже нинішнього вересня зовнішнім кредиторам 3 млрд доларів валютних зобов’язань…

Словом, без «подарунка» було б скрутно. А так із плачевною поточною ситуацією з бюджетом Україна спокійно відбуває найважчі виплати у вересні, та ще й грошей заощадить.

Але разом із тим, як аж ніяк не безпідставно зауважують добре обізнані експерти, навряд чи після цього грошей вистачить ще й на обіцяні підвищені соціальні виплати. Бо оті залишки, які, можливо, вдасться заощадити після виплати зовнішніх боргів, усе ж доведеться спрямувати на підтримання вітчизняної економіки: рятівні фінансові вливання в неї. Зокрема, на збільшення здатності Нацбанку утримувати курс гривні від серйозних коливань за рахунок зміцнення золотовалютних запасів. І без того грошовий друкарський верстат працює день і ніч, забезпечуючи популістські обіцянки уряду стосовно підвищення середніх зар-плат і пенсій у країні, тих же соціальних виплат тощо.

Звичайно, хтось може зауважити: хай там як, а все ж цей «подарунок» від МВФ Україну добряче виручив. Може навіть скластися враження, що у Міжнародному валютному фонді працюють святі люди. Роздають усім мільярди і нічого не просять навзаєм. Утім, як знову зауважують тямущі фахівці, МВФ все одно матиме з України жирну фінансову шкварку у вигляді сплачених нашою державою чималих відсотків за минулі позички та нових кредитів у перспективі. Чи треба роз’яснювати, що все це зрештою опосередковано ляже на плечі українських платників податків?

До речі, за приростом боргів коронавірусна криза перевершила всі попередні. Так, як підрахував Інститут міжнародних фінансів (IIF), наприкінці 2020 року сукупний світовий борг — борг усіх держав, людей, фінансових та нефінансових компаній — сягнув 281 трлн дол., або 355% світового ВВП. А у першому кварталі 2021-го валовий світовий борг дорівнював 360% світового ВВП. Це величезна сума: розмір світового боргу в 3,5 разу перевищує сукупну вартість усіх виготовлених у світі товарів та наданих послуг протягом року.

Свято дешевих грошей у розвинених економіках невдовзі загрожує закінчитися, прирікши людство довго страждати на боргове «похмілля». Чи вистоїть світова економіка, коли настане час платити? Зрештою, який сценарій «світить» Україні?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордний урожай
Читати
Почали з «вогником»
Читати
Палала пам’ятка архітектури
Читати
До зими майже готові
Читати
Чергові пропозиції
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове