|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Версія для друку На головну Цукрова недостатність Василь ПІДДУБНЯК.
Не на початку вересня, як зазвичай, а вже у серпні в Україні стартував сезон цукроваріння. ПРО ЦЮ подію першим сповістив чи не найстаріший завод Черкащини — Селищанський, що в Корсунь-Шевченківському районі, збудований іще 1847 року. Нині це підприємство, що входить у ТОВ «Панда», — одне з передових, а отже, взірцевих. Що то значить, коли люди, які стали новими власниками заводу, підійшли до промислу і виробничих потужностей із розумом, а не з безжальним газовим різаком. А могло ж бути інакше. Так, скажімо, як сталось із двома цукрозаводами у донедавна Теплицькому районі Вінниччини — Удицьким і Соболівським. Не марсіани чи росіяни, а свої ж таки зажерливі землячки за цілковитої бездіяльності тодішньої обласної влади ударними темпами «вграли» цукроварні, до яких навіть німецькі окупанти ставилися по-господарськи. Криза, яка охопила Україну в 90-х роках, не оминула й Селищанського цукрового заводу: підприємство перебувало у стадії банкрутства. Та, на щастя, на завод прийшов інвестор — ТОВ «Панда». Це український агрохолдинг з офісом у Василькові Київської області, який об’єднує підприємства сільського господарства та цукрової промисловості у Черкаській області. Інвестори не обіцянками, а конкретно і результативно дали тому банкрутству по зубах! Сьогодні Селищанський цукровий завод — одне з провідних підприємств традиційної для України переробної галузі. Власники «підвели» під завод широку сировинну базу, впроваджуючи на марші сучасні високорентабельні технології виробництва цукру. Однак так аж ніяк не так і аж ніяк не скрізь. Втратила славу «цукрового Донбасу» Вінниччина, на руїни перетворилися десятки підприємств у сусідніх областях, почив у Бозі один із наймолодших у країні Знам’янський (на Кіровоградщині) цукрозавод, побудований у 60-х роках минулого століття, другий — на початку 2000-х. Його спершу закрили, а потім взагалі порізали на брухт. Куди не кинь — руїна йде і руїну поганяє. Паралельно із цукропереробною галуззю руйнувалась і сировинна база. Площа посівів солодких коренів в Україні після бездумної «капіталізації» цукроварень постійно скорочувалась. Так, 2017 року «буряки листочками стелились рядочками» на площі 315 тис. га, 2019-го — на 222 тис., а торік був зафіксований історичний мінімум — 216 тис. га. Чуєте, не просто мінімум — історичний! Аналітик Національної асоціації цукровиків «Укрцукор» Назар Михайловин, як передають Сomments, зауважив, що саме скорочення за останні три роки полів під цукровими буряками негативно позначається на вартості цукру і на цукровій галузі загалом. На його думку, тут вихід один — стимулювати агровиробників засівати більші площі. Залагодити ситуацію можуть і деякі запропоновані аграрними асоціаціями ініціативи, зокрема зниження ставки ПДВ на готову продукцію до 14%, в тому числі й на цукор. Це сприятиме збільшенню споживання його на внутрішньому ринку, розширенню посівних площ, відновленню роботи більшості заводів і відкриттю нових робочих місць. Фахівець назвав деякі цифри «зростаючого падіння»: «У 2020 році площі посівів цукрових буряків становили 209 тисяч гектарів, тоді як для задоволення потреб внутрішнього ринку у виробництві цукру необхідні посіви мінімум на 228-230 тисяч». Аналітик ще раз загострив увагу на тому, що в Україні зменшується виробництво цукру — із 2,14 млн т у 2017 р. до 1,15 млн т 2020-го. І когось схвилювало те, що коли так піде, то Україна питиме індійський чай з індійським цукром чи бразильський мате з бразильським таки цукром? Занепокоїла ця обставина Президента, міністрів, народних депутатів?.. Збентежила, бігме! Без довгих роздумів над склянкою чаю народний депутат України від усюдисущої партії «Слуга народу» голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики доктор юридичних наук, професор, адвокат, власник юридичної компанії Jurimex, експерт Taxlink Данило Гетьманцев розробив законопроєкт за № 5673. Метою цього документа є «запобігання суттєвим ціновим коливанням на внутрішньому ринку цукру білого, пов’язаного з недостатньою його пропозицією, шляхом створення ринкових умов та стимулювання імпорту для необхідного забезпечення цукру білого у достатніх обсягах». І що ж пропонує пан професор від «Слуги народу»? Професор із депутатським мандатом, який до цукрової галузі має такий же стосунок, як і до цукрових буряків, а саме ніякий, пропонує тимчасово, до 1 жовтня 2021 року, встановити тарифну квоту на ввезення в Україну цукру білого в обсязі 60 тис. тонн зі ставкою ввізного мита в розмірі нуль відсотків від його митної вартості. Законопроєкт (у разі його прийняття парламентом) відкриває українські ворота чужоземним промисловцям і купцям: «Ласкаво просимо! Окріп наш, цукор ваш...» Люди, котрі, так би мовити, варяться у цукровій галузі, буквально шоковані такою «службою народу». Ось коментар президента групи компаній «Панда» Геннадія Бобова, який цитує агенція «Українські новини»: «В останні роки тенденція в розвитку цукрової галузі негативна. В таких умовах держава мала б допомогти зберегти хоча б те, що залишилося від колись потужної цукрової галузі України. Однак натомість ми спостерігаємо іншу тенденцію. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5673, яким пропонується імпортувати в країну цукор без будь-якого мита напередодні сезону цукроваріння. Це при тому, що українське виробництво може повністю покрити всі потреби держави, а в урожайні роки можна навіть експортувати продукцію». Висновок президента «Панди» більш ніж невтішний: «Якщо у галузі, від якої залежать долі десятків тисяч людей, є проблеми, то її потрібно підтримати в скрутний період, а не добивати у період кризи. Втратимо цукрові заводи — назавжди будемо залежати від імпорту цукру». Фахівець переконаний, що цього року врожай цукрових буряків буде на значно вищому рівні й заводи зможуть виробити достатньо солодкого піску для України. Проте якщо на ринки зайде дешевий імпортний цукор, то це складе нерівну конкуренцію вітчизняним виробникам. Перспективи обнадійливі, висновки — невтішні. Куди ж ти котишся, Україно?.. Версія для друку На головну |
Рекордний урожайЧитатиПочали з «вогником»ЧитатиПалала пам’ятка архітектуриЧитатиДо зими майже готовіЧитатиЧергові пропозиціїЧитати |