Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Традиційна полуниця

Як ми й анонсували, надаємо слово нашому гостеві — досить знаному господареві Анатолію Мондзолівському із с. Дідівщини Фастівського району Київщини, що є прихильником і втілювачем ідеї органічного землеробства, аби він підбив підсумки сезону суниці садової і поділився власними здобутками в означеній царині. А позаяк саме час садити і розсаджувати кущики цієї культури, багатьом, певно, корисно буде намотати на вус, які суничні вуса вони хотіли б мати на своїй ділянці, щоб конвеєр духмяної ягоди не переривався до осені.

СЕРЕД розмаїття плодовоягідних культур, які вирощуються в Україні, полуниця посідає чільне місце.

Унікальність цієї культури в тому, що вона дає врожай першого ж року після посадки, легко розмножується, має високу врожайність при дружному достиганні плодів.

Характерною особливістю суниці садової є високий коефіцієнт розмноження, коли з десятка саджанців можна отримати за сезон близько п’яти десятків нових саджанців, а за належного догляду — не менше сотні! Яка рослина здатна на таке самовідновлення — яблуня, груша чи інша плодова культура?

За дотримання агротехнічних прийомів суниця садова може дати врожай 150 і більше кілограмів з однієї сотки. Це при ціні ягоди у два-три рази вищій од вартості більшості традиційних фруктів.

Ще одна суттєва перевага культури: вона не має періодичності плодоношення, що притаманно майже всім плодовим. Полуниця родить щороку, а завдяки ремонтантним сортам смачною і цілющою ягодою можна ласувати увесь сезон починаючи з травня.

Перейдемо до агротехніки вирощування суниці садової при органічному землеробстві. Насамперед, ніякого перекопування ґрунту! Тільки поверхневий обробіток плоскорізними знаряддями. Якщо ви відмовитеся від традиційного глибокого перекопування землі, то за рік-другий вона набуде свого первозданного стану, тобто стане пухкою, матиме чудові структуру і вологоємність. У такому ґрунті почнуть масово розмножуватися корисні мікроорганізми і черв’яки. За органічного землеробства ви стаєте для землі не антагоністом, а спільником, допомагаючи їй відновити природну родючість.

Головні шкідники суниці — це павутинний кліщ і нематода. Для боротьби з ними я застосовую біопрепарати Сезар або Актофіт, обробляючи ними грядки двічі-тричі за сезон. До речі, в бакову суміш як стимулятор можна додавати комплекс мікроелементів, хелатні добрива і звичайну молочну сироватку — 2 літри на 8-10 літрів води. Такі обробки не тільки підвищують урожайність, а й зміцнюють опірність рослин несприятливим погодним умовам, підсилюють імунітет проти хвороб. Що стосується різних захворювань, то під рукою в кожного є велика кількість засобів захисту, про які ми й не підозрюємо.

Передусім — звичайна харчова сода: систематично раз у 10 днів обробляйте нею рослини (300 г на 10 л води). Не забувайте додавати в розчин 100 г карбаміду (або сечовини). Ефект не забариться. За бажання можна застосовувати ЕМ-препарати і Мікосан для захисту від грибкових хвороб. Все доступно й екологічно безпечно.

Стане у пригоді для захисту рослин і стимуляції їх розвитку та плодоношення і бурштинова кислота (1 г на 10 л води), трихопол (1 уп. на 10-12 л води), йод, марганцівка, борна кислота.

Посадку полуниці проводимо, щедро наливши в лунки води, за схемою 20-25 см між рослинами в ряду і з шириною міжрядь 80-90 см. Після цього суничну грядку густо встеляємо будь-яким органічним добривом або просто соломою, бур’яном. Цей агрозахід забезпечить не тільки захист від палючого сонця чи посушливого вітру, а й перетворить ґрунт на структурний і розпушений краще, ніж ви зробили б це лопатою або плугом.

Ніколи на суничних грядках не боріться із кротами та землерийками — вони є найефективнішим захистом проти личинок хруща, які завдають непоправної шкоди насадженням. Ще одна важлива подробиця: застосовуйте сівозміну. Полуницю періодично, раз на два-три роки, потрібно пересаджувати на інше місце. Завдяки цьому заходу ви не лише позбуваєтеся хвороб і шкідників, що розмножилися на старій ділянці, а й суттєво збільшуєте врожайність і зміцнюєте імунітет рослин.

Наголошу: суниця садова — культура вологолюбна, і для того аби зменшити потребу в поливі, її доцільно мульчувати, що в будь-яку погоду дасть прихисток корисним мікроорганізмам і захистить усіх мешканців ґрунту від несприятливих погодних умов. До речі, в Англії суницю називають солом’яною ягодою, бо поля рясно вкриті соломою, що запобігає грибковим захворюванням та заощаджує вологу при засусі. Врешті-решт, солома, перегниваючи, стає кормом для численних ґрунтових мешканців, які так необхідні для підвищення його родючості.

Чи не найважливішим складником високого врожаю є грамотний підбір сортів.

Для цього на грядці мають бути ранні, середні й пізньостиглі сорти. Особлива увага тим сортам, які мають постійне плодоношення, тобто ремонтантним.

Суничний сезон відкриває сорт Розанна київська, що починає давати плоди 15-25 травня, за нею йдуть англійський сорт Флер та французький Дарселект, до речі, вони мають розтягнутий період плодоношення.

Я не можу уявити суничної грядки без шедевра італійської селекції — сорту Мармолада. В ньому є все: прекрасний смак, високі стійкість до хвороб і врожайність.

Окрасою грядки стануть великоплідні дуже привабливої форми ягоди сортів Цариця, Альба, Азія. Їх кущики мають тривале плодоношення, ягоди чудового смаку і гарного товарного вигляду.

Особливо хочеться відзначити сорти італійської селекції Галя Чів та канадський Ямаска. Обидва великоплідні, один середній, другий пізній. В сорту Галя ягоди не лягають на землю, а тримаються над кущем на товстих квітконосах. Уся рослина вкрита великими червоними ягодами. Сорт Ямаска — пізньостиглий, стійкий до хвороб, морозостійкий, родить одразу після завершення плодоношення ранніх сортів.

Якщо говорити про ремонтантні сорти, то, випробувавши пару десятків, я зупинився на таких, які не підводять за будь-яких погодних умов, невибагливі у вирощуванні й мають сильний імунітет — Проф’южен, Брайтон, Єлизавета друга та Референта.

Слід віддати належне сортам-гігантелам, маса ягід яких сягає 100 і більше грамів: це Великобританія, Чамора Тарусі, Арома і Кіс Неліс.

Зробивши правильний підбір сортів, можна забезпечити свою родину ароматною корисною ягодою протягом усього сезону аж до осені. Одним із секретів стабільно високих урожаїв полуничної грядки є пухкий ґрунт. Цю роботу за вас зроблять дощові черв’яки та ґрунтові мікроорганізми. Єдина умова — не заважати їм. Тобто мінімально втручатись у природні процеси, які відбуваються в ґрунтовій товщі. Адже основний принцип органічного землеробства — НЕ НАШКОДЬ. Тоді земля щедро віддячить вам своїми дарами.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ селяни закладуть у погреби і сховища картоплю, далі настане черга буряків. Люди радіють: буде що покласти в годівниці. При цьому розраховують згодовувати худобі та свиням бульбу вибракувану, що не піде на харч чи як насінка. Та чи безпечно це? Адже серед такої є позеленіла, уражена грибком. Утім, розуміючи, що з кормами нині сутужно і до вирощеного господарі ставляться вкрай ощадливо, ми вирішили в наступному «ДГ» дати матеріал на цю тему. Головне — як не спричинити захворювань у домашньої живності, котрі можуть бути вельми серйозними.

Дуже смакують холодної пори квашені яблучка. А ще вони неабияк корисні. Наведемо перевірені рецепти.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове