Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Картопляні жнива

БОРОТЬБА з бур’янами, колорадським жуком, фітофторою позаду. У розпалі — копання бульби.

Звісно, спершу копають ранні, затим середньостиглі, насамкінець — пізні сорти. В різних регіонах України збирають урожай другого хліба в різні терміни. Та всюди правила підготовки до зберігання однакові.

Після викопування бульби мають пройти лікувальний період. Попервах картоплю зсипають під навісом чи в сараї. Якщо під час копання йдуть дощі, врожай просушують, влаштовуючи протяг. За сухої і жаркої погоди забезпечують провітрювання і намагаються картоплю охолодити.

Протягом цього часу механічні пошкодження бульб заживають, покривна шкірка грубіє. Тривалість лікувального періоду залежить від якості картоплі, проте не має перевищувати трьох тижнів. Варто зауважити, що за низьких температур пошкодження заживають довше. Лікувальний процес особливо потрібний, якщо у пору вегетації і збирання картоплі мали місце несприятливі погодні умови — дощі або посуха.

Дуже важливо охолодити картоплю, перед тим як опустити її у сховище на зимове зберігання. З цією метою допускається вкривати її землею, поки температура всередині бульб не дійде до 4ОС. Іноді для цього копають траншеї завглибшки до метра, облаштовуючи в них вентиляційні канали, а затим засипають картоплю для охолодження.

Бульби перебирають, видаляючи ушкоджені.

У погребі картоплю засипають у засіки заввишки до двох метрів. Важливо при цьому не допустити контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками кладки з цегли. Засіки роблять із дерев’яних дощок.

Варто врахувати, як влаштована вентиляція в погребі. При природній слабкій вентиляції бульби у верхньому шарі запотівають. Спричинюють такі негаразди перепад температур усередині й на поверхні купи картоплі. Для запобігання запотівання бульби можна вкрити соломою, стружкою або мішковиною.

У процесі зберігання картоплі найважливішим параметром є температура повітря у сховищі. Вона має бути в межах 2-5ОС.

Картопля краще витримує тепло, ніж холод. Проте за високих температур вона швидко псується і проростає. Збереженню бульб сприяє обпудрювання їх крейдою, пересипання сухим цибулинням. Окреме слово слід сказати про листя горобини. Воно містить фітонциди, що знищують хвороботворні мікроби. Виділення перших відбувається активніше після подрібнення листя перед засипанням картоплі. Хорошим методом тривалого зберігання картоплі є накриття її торфом, який також має антисептичні властивості.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ селяни закладуть у погреби і сховища картоплю, далі настане черга буряків. Люди радіють: буде що покласти в годівниці. При цьому розраховують згодовувати худобі та свиням бульбу вибракувану, що не піде на харч чи як насінка. Та чи безпечно це? Адже серед такої є позеленіла, уражена грибком. Утім, розуміючи, що з кормами нині сутужно і до вирощеного господарі ставляться вкрай ощадливо, ми вирішили в наступному «ДГ» дати матеріал на цю тему. Головне — як не спричинити захворювань у домашньої живності, котрі можуть бути вельми серйозними.

Дуже смакують холодної пори квашені яблучка. А ще вони неабияк корисні. Наведемо перевірені рецепти.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове