Архів
Вівторок,
7 вересня 2021 року

№ 66 (19914)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Жоржини не квітують? Є причини

РІЧ може бути не лише у порушенні агротехніки або браку світла.

Щоб ці чудові квіти радували рясним цвітінням, потрібно створювати ніженкам відповідні умови для росту.

Жоржини дуже потребують світла (не менш як 8-10 годин на день). Якщо квітник у затінку, то однорічні жоржини, найімовірніше, не заквітнуть, виростуть дрібними і блідими або, у кращому разі, розпуститься одна квітка.

Цікавою особливістю цих рослин є те, що в дикій природі вони ростуть за короткого світлового дня і прохолодної ночі, тому пік квітнення припадає на серпень-вересень. Утім, це варіюється залежно від сорту. Принаймні наступного сезону виберіть для клумби яскраво освітлене місце.

Брак води

У суху і спекотну погоду жоржини потрібно поливати щодня (не менш ніж 5 л води під кущ). Круг навколо рослини варто замульчувати торфом, перегноєм або чимсь іншим, щоб земля утримувала вологу і не бралася кіркою. Ґрунт має просочитися вологою хоча б на 30-40 см.

Посушлива погода

Підвищення температури до 30-35ОC сповільнює ріст жоржин, а поливати їх у такі дні потрібно або пізно ввечері, або рано-вранці. Також рекомендується замульчувати ґрунт 15-сантиметровим шаром свіжоскошеної трави, щоб уберегти його від перегріву. Аби запобігти гниттю коріння від надмірного поливу, можна проводити дощування.

Надлишок азоту в ґрунті

Перенасичення рослин азотом призводить до рясного росту листя, але при цьому сповільнюється бутонізація. Якщо жоржини і починають квітнути, то роблять це дуже «неохоче». Для підживлення доцільно використовувати настій з органіки: пташиного посліду (розведеного у воді у пропорції 1:20) або коров’ячого гною (1:10). Два-три рази за сезон можна внести під кожний кущ 15 г аміачної селітри. Але — увага! — всі підживлення слід припинити у другій половині липня.

Рослини слід прищипувати

Однією з вельми ймовірних причин пізнього або слабкого квітнення жоржин є невчасне прищипування. Зупиняти їхній ріст потрібно після утворення чотирьох-п’яти пар справжніх листків. Інакше всі сили, що залишилися, жоржини спрямують на формування одного бутона — найсильнішого і часто єдиного. Якщо ж провести прищипування, то кущ подарує велику кількість квітів і матиме вигляд пишного та яскравого.

Не потребують прищипування тільки низькорослі й компактні бордюрні жоржини.

Пагони занадто витягнулись у період вигонки

Швидкий ріст пагонів під час пророщування згодом може позначитися на квітненні. Перед пророщуванням відокремлені частини рослини зазвичай дезінфікують у темно-рожевому розчині марганцівки. За місяць до висадження їх викладають у ящики, які наполовину заповнюють поживною ґрунтосумішшю. Щоб уникнути витягування, ємності ставлять у добре освітлене місце і підтримують температуру в межах 16-22ОC. Ближче до часу висадження у відкритий ґрунт квіти переносять у парник або під плівку і способом провітрювань «привчають» до свіжого повітря.

Неправильний поділ бульб

Найпростіший метод розмноження й омолодження жоржин — це поділ бульб. Недосвідчені квітникарі часто висаджують рослину, не розділяючи її коренебульби на дрібні частини. Вони помилково вважають, що коли основа залишиться великою, то й кущ вийде пишним і квітучим. Насправді пагонів і листя буде чимало, а ось квітів — зовсім трохи. Ділити бульби спеціалісти радять восени, поки вони не загрубіли. Звертайте увагу на те, щоб над кожною бульбою розміщувалася невелика брунька, в іншому разі паростків можна не дочекатися.

Це найпоширеніші причини, через які жоржини не розквітають. Можливо, наступного сезону вам удасться уникнути помилок.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ селяни закладуть у погреби і сховища картоплю, далі настане черга буряків. Люди радіють: буде що покласти в годівниці. При цьому розраховують згодовувати худобі та свиням бульбу вибракувану, що не піде на харч чи як насінка. Та чи безпечно це? Адже серед такої є позеленіла, уражена грибком. Утім, розуміючи, що з кормами нині сутужно і до вирощеного господарі ставляться вкрай ощадливо, ми вирішили в наступному «ДГ» дати матеріал на цю тему. Головне — як не спричинити захворювань у домашньої живності, котрі можуть бути вельми серйозними.

Дуже смакують холодної пори квашені яблучка. А ще вони неабияк корисні. Наведемо перевірені рецепти.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове