П’ятниця, 27 серпня 2021 року № 63 (19911)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19911/print.php?n=49697

  • Запитання — відповідь

Переведення до іншого навчального закладу

Ліна ПАСЬКО.

«Чи можу я без дозволу чоловіка, з яким ми у шлюбі, але нині не спілкуємося, перевести дитину до іншої школи?» — запитує Інна Р. із м. Глухова Сумської області.

ПЕРЕХІД до іншого навчального закладу відбувається хоч і нескладно, проте поетапно. Адже треба не лише знайти підходящий навчальний заклад, а й дізнатися про наявність у ньому вільних місць і пройти процес оформлення.

Процедура ж зарахування дітей до закладів освіти для здобуття початкової, базової чи профільної середньої освіти за денною формою навчання, переведення чи відрахування учнів із закладів освіти регулюється Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженим наказом Мін-освіти і науки України від 16 квітня 2018 року.

Власне для переведення учня з одного закладу освіти до іншого учень чи один з його батьків (для учнів, які не досягли повноліття) має звернутися до обраного ним закладу освіти щодо можливості зарахування з відповідним письмовим зверненням (запитом) у довільній формі, в тому числі шляхом надсилання його сканованої копії електронною поштою. Своєю чергою керівник закладу освіти упродовж п’яти робочих днів із дати надходження такого звернення має надати заявникові письмову відповідь (у тому числі шляхом надсилання її сканованої копії на електронну пошту заявника) про наявність чи відсутність вільних місць у певному класі та можливість чи неможливість зарахування учня до цього класу. У письмовій відповіді має бути зазначений кінцевий термін для подання заяви про переведення та особової справи учня.

До закладу освіти, з якого переводиться учень, подаються: заява про переведення одного з батьків учня (для учнів, які не досягли повноліття) або учня; письмове підтвердження або його сканована копія з іншого закладу освіти про можливість зарахування до нього відповідного учня. І впродовж одного робочого дня з дня отримання документів керівник закладу освіти зобов’язаний видати наказ про відрахування учня для переведення до іншого закладу освіти та видати особову справу учня.

Своєю чергою учень чи один із його батьків протягом п’яти робочих днів із дня отримання від закладу освіти зазначених документів має подати до закладу освіти, до якого переводиться учень: заяву про зарахування та особову справу учня. Після цього упродовж одного робочого дня має бути виданий наказ про зарахування учня до закладу освіти.

Зарахування дітей до початку і впродовж навчального року здійснюється виключно на вільні місця. Інформація про їх наявність оприлюднюється на інформаційному стенді закладу освіти та на його вебсайті (у разі відсутності вебсайту закладу освіти — на вебсайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти) щороку протягом двох робочих днів із дня прийняття відповідного рішення, але не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв закладами освіти. Інформація про наявність вільних місць оприлюднюється також впродовж двох робочих днів із дня появи вільного місця протягом календарного року (пункт 7-й Порядку).

Але, крім документарної процедури, потурбуйтеся ще про психологічний комфорт школяра. Адже будь-які зміни можуть викликати у нього переживання та стрес. Тому для швидшої і легшої адаптації у новий колектив краще переводити до першого вересня. Якщо ж переведення планується серед навчального року — пам’ятайте про свої слова підтримки та відповідні вчинки, аби ваша дитина якнайшвидше звикла до нового навчального закладу та оточення.