П’ятниця, 27 серпня 2021 року № 63 (19911)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19911/print.php?n=49689

  • Актуально

Життя тварин має значення

Олена КОЩЕНКО.


Днями Президент Володимир Зеленський підписав закон, який посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а також відповідальність їхніх власників. Що конкретно передбачає цей документ, який набере чинності через три місяці?

 ЗАКОН прямо забороняє вбивства тварин для регулювання їх чисельності. Тобто не можна труїти, топити, закопувати в землю, робити евтаназію тощо.

Водночас заборонено знущання чи жорстоке поводження з домашніми і безпритульними тваринами. Як-от замуровувати-полонити їх у підвальних приміщеннях, дресирувати «негуманними методами», навмисне калічити або ж залишати в салоні автомобіля за температури довкілля вище за +20ОС та нижче — 5ОС.

Водночас накладено табу на жебрацтво з будь-якою твариною на повідку, використання братів наших менших у рекламі розваг і закладів харчування, а також для фотосесій (виняток становлять зоопарки, дельфінарії та цирки). Крім того, заборонено утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома…

Хоч якими дивними, може, комусь видаються окремі норми закону, але кожна з них узята з нашого життя, буденних реалій у містах і селах, коли тварини, — як домашні, свійські, так і безпритульні, дикі, — ставали заручниками людської жорстокості, забобонності й навіть дикунства.

Водночас у документі прописані нові правила гуманного поводження з тваринами у сільському господарстві, скотарстві та при отриманні продукції тваринного походження.

Все це дуже актуально для українського суспільства, ментальність якого у ставленні до братів наших менших часом не вкладається в рамки гуманності. Свідченням цього є численні випадки знущання з тварин і навіть убивство «невгодних».

І, що також дуже важливо, документ містить статті Кримінального кодексу, які застосовуються у разі жорстокого поводження з тваринами. Дії, що спричинили каліцтво чи загибель хребетної тварини, або ж пропаганда жорсткого поводження з нею, як найсуворіша санкція, тягнуть на позбавлення волі на строк від двох до трьох років. Якщо такі дії вчинено у присутності неповнолітнього, то термін збільшується до 5 років. У будь-якому випадку тварина за таке порушення буде конфіскована.

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами людину з 14 років можна притягати до адміністративної, а з 16 років — до карної відповідальності. Постраждалу живу істоту конфіскують, а її власника позбавлять права утримувати тварин на п’ять років.

За порушення положень закону передбачені чималі штрафи. Максимально встановлений розмір стягнення за статтею  89-ю Адміністративного кодексу відтепер становить 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на сьогодні це 18 055 грн).

Вигул собаки у громадських місцях без повідка та намордника також заборонений. У разі, якщо дії тварини в такій ситуації завдали шкоди чужому майну чи здоров’ю людини, її конфіскують. Штраф для власника може сягати 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (7222 грн).

Контролюватиме дотримання вимог закону щодо захисту тварин від негуманного поводження Національна поліція. Саме за номером 102 і належить телефонувати у критичному випадку.

Це загалом уперше в нас ухвалено закон, який дозволяє стверджувати, що життя тварин в українському суспільстві має значення. І що брати наші менші мають право на захист від жорстокості людей. А ухвалення документа стало можливим завдяки діяльності зоозахисників, активістів і просто небайдужих громадян.