П’ятниця, 20 серпня 2021 року № 62 (19910)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19910/print.php?n=49661

  • Ну і ну!

Школа зачекає?

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

ПЕРЕНЕСТИ початок навчального року на 20 вересня пропонують в Одеській облдержадміністрації. Це суперечить чинному законодавству, але ж усе, як то кажуть, змінюється. Наприклад, в Болгарії, Грузії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Румунії та США такі зміни вже мають місце із різних на те причин.

Щодо Одещини, то тут причина економічна — чиновники хочуть розтягнути туристичний сезон, аби поповнити дохідну частину бюджету. З такою ініціативою на науково-експертній раді виступили директор обласного департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов і секретар Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України Ніна Хумарова. За їхньою інформацією, продовження курортного сезону на 20 днів дасть змогу регіону додатково заробити на туристах 300 млн грн.

Річ у тому, що кілька останніх років спостерігається тенденція зміни кліматичних умов: травень і червень супроводжуються частими опадами, вітрами і відсутністю тепла, а вересень туристи називають «оксамитовим сезоном», тобто це найкращий час для приїзду в приморські регіони. «Так як цього року відкриття курортного сезону не супроводжується туристичним бумом, продовження офіційного туристичного сезону і використання для розвитку туристичного потенціалу південних регіонів «оксамитового сезону» у вересні збільшить надходження до бюджетів та надасть робочі місця тисячам жителів», — вважає Дмитро Радулов.

Для перенесення початку навчального року на 20 вересня потрібно внести зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту». Відтак останнє слово за Верховною Радою України.